Figyelnek a bárányhúsra és a tojásra is

Fokozott ellenőrzéseket végez a húsvéti ünnepeket megelőzően a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság az ideiglenes vágópontokon és az élelmiszerüzletekben is.

Mint ismeretes, Gyergyószentmiklóson február 1-jével bezárt a Hargita megyében egyetlen működési engedéllyel rendelkező vágóhíd. Hogy a húsvét közeledtével még komolyabb gondot jelentő akadályt kiküszöböljék, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság ideiglenes vágópontok létrehozását engedélyezi. A lakosságtól az erre vonatkozó kérvényeket a polgármesteri hivataloknak kell benyújtaniuk az igazgatóságon.

Az ideiglenes vágópontok március 30. és április 15. között működhetnek minden nap 7 és 17 óra között. Az itt levágott, főként a húsvéti asztalra szánt bárányokat az egészségügyi előírásoknak megfelelően vágás előtt és után is állatorvosnak kell megvizsgálnia, és csak az ő pecsétjével ellátott húst lehet majd a kereskedelemben forgalmazni.

Püsök László, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője a Maszolnak elmondta, hogy eddig három településről: Csíkszentmiklósról, Felsősófalváról és Kászonból érkezett vágópont létrehozására vonatkozó kérvény, amelyeket jóvá is hagynak a tisztiorvosok ellenőrzése és beleegyezése nyomán.

„A bárányhússal történő kereskedést fokozottan ellenőrizzük ebben az időszakban, tehát a piacokon is megvizsgáljuk a higiéniai körülményeket, de a húsokat is ismét górcső alá vesszük. Bármilyen rendellenesség merül fel, elkobozzuk a húst” – ismertette az ellenőrzési procedúrát az igazgató.

Hozzátette, hogy ebben az időszakban nemcsak a hústermékeket, hanem a tojásokat is ellenőrzik. Mindenre kiterjed a figyelmük: a tojófarmokat, a tojáscsomagoló üzemeket és az élelmiszerüzleteket is ellenőrzik.

Püsök László arra kéri a vásárlókat, hogy ebben az időszakban jobban figyeljenek oda a tojások szavatossági idejére, ugyanis az üzletláncok hajlamosabbak nagyobb mennyiséget felhalmozni a raktáraikban. A tojás szavatossága 28 napig érvényes, és fontos, hogy legkevesebb négy, legtöbb 14 Celsius-fok között lehet tárolni azokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?