Húsvéti kézműves vásárt tartottak a Petry-udvarban

Kézműves termékekkel – sajttal, kolbásszal, süteményekkel, szörpökkel – várták Marosvásárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, valamint a Rákóczi-lépcső alatti kis utcában pénteken egész nap a vásárlókat.

Húsvéti kézműves vásárt szerveztek pénteken Marosvásárhelyen a Petry-udvarban és a Rákóczi-lépcső alatt, ahol a látogatókat a dísztárgyaktól a pálinkáig, a sajtoktól a kolbászig sok féle termék várta.

A marosvásárhelyi és Maros megyei kézművesek mellett Gyergyócsomafalváról, Homoródalmásról, Csíkszeredából, Székelydályáról, Ditróból is érkeztek árusok, akik egyedi, házi készítésű termékeiket hozták el az egyre népszerűbb és sikeresebb vásárba. Ez alkalommal a szervezők az utcácskát is lefoglalták a vásár számára, így a szokásos élelmiszereken kívül húsvéti dísztárgyak, ajándéktárgyak is kaphatóak voltak.

Csató Adél Éva például Csíkszeredából érkezett a nemezből készített dísztárgyaival. Kisgyerekeknek és csecsemőknek hozott szép színes papucsot, valamint gyermekjátékokat, asztali díszeket, babákat, nyakékeket. Az ő standjával szemben helyezkedett el Sándor Szilveszter csokoládés standja. Itt, a Berri Kézműves Csokoládé színes és egyedi csokikölteményeit meg is kóstolhatta az érdeklődő, különféle gyümölccsel dúsított, keserű és tejes, magos, mandulás, fűszeres ínyencségek között lehetett válogatni.

Az utcácskában a kézműves szappanok, arckrémek, különböző természetes alapanyagokból, gyógynövényekből készült termékek sorakoztak egy másik asztalon. Illatos, vagy illatmentes, érzékeny-, vagy zsíros bőrre kifejlesztettek, rovarcsípésre, rovar riasztásra alkalmas olajak, ajakápoló, borotva-, vagy hajmosó szappan azoknak, akik szeretik a természetes dolgokat. Bőrtáskák, pénztárcák, övek kínálták magukat, a szomszédban ugyancsak táskák és pénztárcák, de színes vászonból készültek, míg egy nagyobb kosárban színes baglyok, kisebbek és nagyobbak gubbasztottak.

A homoródalmási, vagy a székelydályai kézműves sajtok közismertek már a Petry-udvarban és nagy népszerűségnek örvendenek. A felhozatal ez alkalommal is, mint mindig, nagyon bőséges volt: fokhagymás, zöld fűszeres, diós, köménymagos, rókagombás, faszénnel-, vagy vörös borral érlelt, máklisztben-, lenmagban-, piros paprikában-, zöld fűszerben-, tökmagban megforgatott tehén- és juhsajt gombócok, bivaly mozzarella, camembert-típusú érlelt lágy sajtok, juhtúró, füstölt kecskesajt, vaj, gyümölcsös joghurt, orda-desszert és más hasonló finomságok csábították a vevőt, hogy ne maradjon üres a szatyra.

Az Orbán-pálinkafőzde eper-, körte-, alma-, cseresznye- és szilvapálinkát kínált, Mellette pedig almás, diós, mákos rétest lehetett kóstolni és vásárolni. Nem marad el soha a vásárból és most is jelen volt a lekváros és szörpös stand, ahol házi készítésű eper-, cseresznye-, erdei málna-, barack-, csipkebogyó-, vörös- és fekete áfonya-, fekete- és piros ribizli- lekvárok sorakoztak. A szörpök között olyan különlegességeket láttunk, mint a levendula-, a homoktövis szörp, a hagyományos eper, málna, cseresznye, barack, vagy ribizli mellett. A kolbászok között az aszlatszilvával ízesítettet kóstoltuk, de volt frissen olvasztott kacsatepertő is.

A jó hangulatról három bolyais diák gondoskodott: Nagy Franciska énekelt, őt Bíró Hunor és Márton Zoltán gitáron kísérte. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?