Összekötnék kerékpárutakkal a Hargita megyei településeket

Bicikliútvonalakat alakítanának ki a megyei utak mentén, és ezekkel összekötnék Hargita megye településeit. A kerékpárutak kiszolgálnák a profi sportolókat, az ingázókat és kikapcsolódni vágyókat – írja közleményében Hargita Megye Tanácsa. 

A jó ötleteiket és tapasztalataikat a Bács-Kiskun megyeiek osztották meg a megyei tanács és a turisztikával foglalkozó fejlesztési társulások képviselőivel kedden a csíkszeredai megyeházán.

Borboly Csaba elnök elmondta, hogy a legnagyobb probléma a földek tulajdonjogának tisztázása, de minden térségében megvizsgálják a lehetőségeket.

Moiskó Csilla elnöki tanácsadó a Bács-Kiskun megyei példát mutatta be, ahol célcsoportként a családokat határozták meg. A meglévő útjaikat tették használhatóvá, illetve pótolták a hiányzó szakaszokat, és a kerékpárutat összekapcsolták a turisztikai látnivalókkal. Sipos Sándor, Csáki Béla és Kicsiny László turisztikai szakemberek elmondták, hogy a jövőben kerékpáros stratégia is készül a hálózat további fejlesztésének érdekében, illetve csatlakozni szeretnének a szomszédos megyékhez is. A kerékpárutakat úgy alakítják ki, hogy az azon biciklizők az évszaknak megfelelő élményekben is gazdagodjanak, illetve a tervezésbe bevonják a civileket és a szakmai szervezeteket is.

Bíró Barna Botond alelnök az udvarhelyszéki jó kezdeményezésről számolt be, ahol már érezhető a kerékpározás közösségformáló ereje. Jó ötletnek tartja a bicikliútvonalak kiépítését, hogy ezzel is segítsék a bringásokat. Úgy véli, ezekkel össze kellene kötni a turisztikai látványosságokat, a szabadidős tevékenységek helyszíneit és a zöldövezeteket.    

Hargita megyében már van 500 kilométer hegyi kerékpárút, ezt Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata alakította ki - ismertette vezetőjük, Fekete Örs. A további tervük, hogy összekötik a Csíki-havasokat a Hargita-hegységgel, az útvonal mentén pedig leágazásokat alakítanak ki a falvakba.

A jelenlevők egyetértettek a bicikliútvonalak szerteágazó hasznosságában, amely összekapcsolható zarándokútvonalakkal, lovastúrákkal, a helyi termékekre épülő tematikus útvonalakkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?