Kövesi ismertette a DNA 2016-os tevékenységét

Az igazságszolgáltatási rendszer erőfeszítései mellett stabil törvényi és intézményi keretre van szükség ahhoz, hogy a korrupció elleni küzdelem hatékony legyen – nyilatkozta csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi. 

„Sokan nyilatkozzák Romániában, hogy támogatják a korrupció elleni küzdelmet. De láthattuk mindannyian, hogy mennyire fontos a stabil törvénykezés. Hogy milyen rövid idő alatt semmissé lehet tenni nem csak a DNA, hanem a teljes igazságszolgáltatási rendszer törekvéseit és munkáját" - mondta a főügyész a DNA 2016-os tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából. 

Kövesi hangsúlyozta, a DNA tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló nem csak a meghívottaknak, hanem az állampolgároknak is szól. „Emlékeztetném önöket arra, amit egy évvel ezelőtt mondtam. "Ebben a küzdelemben a legfontosabb szövetségeseink Románia állampolgárai. Nélkülük nem tudnánk teljesíteni feladatunkat. Emberek ezrei tisztességre és tiszteletre épülő társadalmat szeretnének". Fontos tudatosítani, mekkora veszély rejlik a korrupcióban. Ahhoz, hogy kevésbé korrupt legyen az ország, mindannyian, akik ebben a teremben ülünk, ugyanazt kell hogy akarjuk" - fogalmazott a korrupcióellenes főügyész. 

Ezek a számok

A 2016-os statisztikai adatok azt mutatják, hogy nőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenységének hatékonysága; az elmúlt évben 1.270 személy ellen emelt vádat a DNA, és 870 vádlottat ítéltek el jogerősen - fogalmazott a korrupcióellenes főügyész. Kövesi hangsúlyozta, a korrupciós tettek miatt bíróság elé állított személyek között volt három miniszter, hat szenátor, 11 képviselő, több mint 40 polgármester, 16 bíró és több mint 20 államivállalat-igazgató. Az 1.270 vádemelés több mint egynegyede hivatali visszaélés miatt történt, ezekben az ügyekben több mint 260 millió eurós kár keletkezett - sorolta az adatokat a főügyész. 

Kövesi szerint a DNA által kivizsgált 870 ügyben született jogerős ítélet tavaly, többek között egy európai parlamenti képviselő, hét parlamenti képviselő, egy szenátor, egy miniszter, öt megyeitanács-elnök és 28 polgármester ügyében. A főügyész elmondta, 2016-ban 667 millió euró értékben zárolt javakat a DNA, ez az összeg 72%-kal nagyobb a 2015-ben jegyzettnél. 

2016-ban a jogerős bírósági ítéletek alapján 226 millió euró értékben szereztek vissza vagy koboztak el bűncselekményekből származó javakat "Ezeknek az összegeknek az államkasszába kell jutniuk" - hangsúlyozta a DNA vezetője.

Johannis: a büntetőjog módosításra szorul

A büntetőjog több ponton is módosításra szorul, ezt azonban csak átlátható döntésekkel lehet véghezvinni - nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő. „Több ponton is hiányos a törvénykezés. Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy módosításra szorul, a büntető törvénykönyv és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításával, illetve a közkegyelmi törvénnyel kapcsolatos intézkedések azonban alapos vitát és átlátható döntéshozatalt feltételeznek. 2017-ben ezeket a tényezőket nem lehet figyelmen kívül hagyni" - fogalmazott az elnök a a DNA 2016-os tevékenységi mérlegének bemutatóján. 

Johannis ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a DNA és a többi igazságszolgáltatási intézmény is aktív szerepet vállalhat majd a törvénykezés módosításában. 

Johannis támogatja a jogállamiság megerősítését célzó törekvéseket

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) fontos szerepe van a korrupció leküzdésében és a törvények betartásában - nyilatkozta Klaus Johannis. „Románia olyan helyzetben van, amikor elindulhatna az erős demokrácia felé vezető úton, amelyben a jogállam mechanizmusai politikailag függetlenek. Egyensúlyra és nagyon nagy bölcsességre van szükség mindenki részéről ahhoz, hogy ne vesszen kárba, amit eddig elértünk. Ami a legfontosabb, hogy Románia erős, a polgárok védelmét felvállaló állammá akarjon fejlődni. A DNA-nak kulcsfontosságú szerepe van a korrupció leküzdésében és a törvények betartásában. Tavalyi tevékenységükkel bebizonyították, hogy a kitűzött célokból kézzelfogható valóság lehet” – fogalmazott az államelnök. 

Johannis arról is beszélt, hogy a jogállamiság megerősítésére irányuló törekvések feltétel nélküli támogatását élvezik. „Partner leszek ebben, a jogállamiság megerősítését célzó törekvések élvezni fogják feltétel nélküli támogatásomat, ugyanis meg vagyok győződve arról, hogy ettől függ Románia valódi fejlődése” – hangsúlyozta Johannis. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?