Alkotmánybíróság: adhat ki rendeleteket a kormány

Alkotmányos az a törvény, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendeleteket bocsásson ki - döntött csütörtökön az Alkotmánybíróság. 

A taláros testület ezzel elutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) 88 képviselőjének alkotmányossági kifogását a jogszabállyal kapcsolatban. Valer Dorneanu, a testület elnöke azt mondta: az alkotmányossági kifogást annak megalapozatlan volta miatt utasították el. Érvelése szerint amennyiben a kormány olyan rendeletet adna ki, ami szembemegy az alaptörvénnyel, akkor az illető rendelet ellen alkotmányossági kifogást lehet emelni és alkotmányellenessé lehet nyilvánítani. 

Az óvás szerint a törvény megszegi az államhatalmi ágak szétválasztására és egyensúlyára vonatkozó elvet. Valer Dorneanu szerint azonban ez az érv nem helyénvaló, mert éppen az Alkotmány az, amely megengedi, hogy bizonyos időszakokban a parlament - ideiglenesen és bizonyos területekre vonatkozóan, felügyelete megtartásával - átruházza törvényalkotói jogkörét. 'Minden, a kormány által kibocsátott rendeletet a parlamentnek kell elfogadnia. És nem ez az egyetlen Alkotmány, amely a törvényalkotói jogkör átruházását szabályozza' - mondta a taláros testület elnöke. Dorneanu szerint alaptalan az óvás azon része is, hogy a kormány organikus törvények által szabályozott területeken akarna kibocsátani rendeleteket, mert a törvény megfogalmazásából ez nem tűnik ki. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) január 6-án támadta meg az Alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy rendeleteket adjon ki a parlamenti vakáció alatt, mert meglátásuk szerint ez túllépi az alkotmányos kereteket. „Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányozni akar, tartsa be a törvényt, álljon oda és dolgozzon, parlamenti többsége van, bármikor kiadhat sürgősségi rendeleteket. A PNL kitart amellett, hogy minden előírást, beleértve az alkotmányt is, szigorúan be kell tartani. Éppen ezért a PNL alkotmányossági kifogást emelt az ellen a törvény ellen, amely felhatalmazza a kormányt, hogy egyszerű rendeleteket bocsásson ki" - áll a PNL közleményében. A kezdeményezést az USR és a PMP is támogatta, indoklásuk alapja a Törvényhozási Tanács által felhozott érvek.

A PNL meglátása szerint a törvény nem tarja be az alkotmány előírásait, szembemegy a 115. cikkely 1., az organikus törvényekre vonatkozó bekezdésével. A PNL véleménye szerint Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök félretájékoztat, amikor a "kormány munkájának akadályoztatásáról" beszél. „Valójában Dragnea kihasználja azt, hogy sokan nem tudnak különbséget tenni az egyszerű rendelet és a sürgősségi rendelet között. A Dragnea-Grindeanu kormányt semmi nem akadályozza meg, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig sürgősségi rendeletekkel ültesse gyakorlatba elképzeléseit. Nincs kétségünk afelől, hogy a kormány élni is fog ezzel a lehetőséggel" - írja a PNL közleményében. 

Ez rámutat arra is, hogy az Alkotmány 115. cikkelyének 5. bekezdése értelmében sürgősségi rendeleteket a parlamenti vakáció alatt is lehet kibocsátani, ehhez csak a PSD-ALDE alkotta többség mozgósítására van szükség, hogy végig tudják vinni az ilyenkor alkalmazandó parlamenti eljárást, és a szakbizottságok megvitatják a tervezeteket. Az Alkotmánybíróságnak küldött dokumentum szerint a törvény megszegi az államhatalmi ágak szétválasztására és egyensúlyára vonatkozó elvet. Az alkotmányossági kifogást 53 PNL-s, 25 USR-s és 10 PMP-s képviselő és szenátor írta alá. 

Mint korábban írtuk, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a képviselőház elnöke azért hívta össze hétfőn újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra a képviselőházat, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson. A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban az ellenzék alkotmányossági óvást emelt, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt.

Dragnea szerint az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de a PSD „nem fog elveszni a részletekben” és inkább nem megy vakációra, de lehetővé teszi a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését.

Az alkotmány kivételes esetekben lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozzon be a törvényhozás folyamatába: az ilyen jogszabályokat pedig utólag megvitatja - megerősíti, módosítja, vagy elveti - a parlament. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament: ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.

Dragnea üdvözölre a taláros testület döntését

Üdvözölte az Alkotmánybíróság csütörtöki döntését Liviu Dragnea, aki ugyanakkor felkérte a liberális politikusokat, hogy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt biztosítsanak jobb életet a román állampolgárok számára. „Még egyszer bebizonyosodott, hogy a politikai háború nevében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) minden olyan tervezetet kifogásol, amely jó az állampolgároknak. Megkérem őket, hogy értsék meg, a kampánynak vége van. Felkérem őket, hogy együtt biztosítsunk jobb életet a román állampolgárok számára és ne akadályozzuk Románia működését” – írta Dragnea Facebook-oldalán. 

PNL: csak kivételes alkalmakkor kellene éljenek a lehetőséggel

Az egyszerű és a sürgősségi kormányrendeletek kibocsátása kivétel kellene hogy legyen, és nem egy lehetőség arra, hogy a parlamentet a kormány „mellékletévé” változtassák - hangsúlyozza a Nemzeti Liberális Párt (PNL), miután az Alkotmánybíróság csütörtökön meghozta döntését. „Az Alkotmánybíróság döntése arról a törvényről, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendeleteket bocsásson ki, nagyon pontos választ ad azokra a gyanúkra, amelyeket tisztázni kellett. A PNL-nek, mint ellenzéki pártnak kötelessége felhívni a figyelmet minden olyan lépésre, amellyel kapcsolatban felmerülhet az alaptörvény megszegésének gyanúja” – írja a PNL közleménye. 

A liberálisok szerint az Alkotmánybíróság döntését nem vitatni kell, hanem betartani, és ennek értelmében a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) lehetősége nyílt arra, hogy "többé ne színleljék a parlamenti tevékenységet" és "többé ne találjanak kifogásokat a kampányban tett ígéretek halasztására, hanem konkrét és valós kormányzati megoldásokat mutassanak be". 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?