Újabb rendkívüli ülésszakra hívták össze a parlamentet

Újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a képviselőházat hétfőn, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka.

Liviu Dragnea házelnök, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy televíziós interjúban elismerte: azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.

A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban az ellenzék alkotmányossági óvást emelt, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt.

Az óvást csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság. Az óvást csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság. Ha a taláros testület el is utasítaná az óvást, kérdéses, hogy Klaus Johannis államfő mennyire fog sietni a törvény kihirdetésével.

Dragnea szerint az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de a PSD "nem fog elveszni a részletekben" és inkább nem megy vakációra, de lehetővé teszi a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését.

Az alkotmány ugyanis kivételes esetekben lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozzon be a törvényhozás folyamatába: az ilyen jogszabályokat pedig utólag megvitatja - megerősíti, módosítja, vagy elveti - a parlament. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament: ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.

Kapcsolódók

Kimaradt?