Kényszer-kinevezésekkel oldották meg a háromszéki iskolaigazgatók ügyét

Utolsó utáni pillanatban változtatták meg az iskolaigazgatók kinevezésének módszertanát. Háromszéken iskolakezdésre minden tanintézet élére sikerült vezetőt állítani, bár sok esetben kényszer-kinevezések történtek, mondta Kiss Imre.

A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint karácsony óta folyamatosan azon dolgoztak, hogy igazgatókat és aligazgatókat találjanak azon tanintézetek élére, ahol a korábbi vezetők nem jelentkeztek a versenyvizsgára, vagy nem sikerült a vizsgájuk. Az iskolakezdés előtt véglegesítették az áthelyezéseket, módosították az órarendeket és tanárokat találtak az új igazgatók óráira.

Mint ismert, a tanügyminisztérium korábban ragaszkodott ahhoz, hogy nem maradhatnak tisztségben azok, akik nem vettek részt a versenyvizsgán, vagy nem vizsgáztak sikeresen. Kiss Imre szerint Háromszéken esetenként csak hosszas rábeszélésre sikerült meggyőzni pedagógusokat, hogy vállalják a tanintézetek vezetését, és most, hogy változtak a játékszabályok, hivatalból nem vonnak vissza egyetlen kényszer-kinevezést sem. A főtanfelgyelő elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek, akik visszalépnek. Ez esetben az iskolák tantestületei javasolhatják a korábbi igazgatót vagy aligazgatót, de ez újabb bürokratikus eljárást igényel.

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken a versenyvizsgák során az iskolák 60 százalékában sikerült betölteni az igazgatói állásokat, azaz a 84 iskolaigazgatói állásból 49-et-, míg a 42 aligazgatói tisztségből pedig 19-et sikerült versenyvizsga révén betölteni. A többi tanintézetben sokáig fejtörést okozott a vezetői állások betöltése, de mire rábeszéléssel sikerült megoldani a helyzetet, a tanügyminisztérium változtatott a szabályokon. Kovászna megyében tizenegy igazgató beperelte a tanfelügyelőséget, mert nem értett egyet a vizsga módszertanával, ők időt nyertek így várhatóan megmaradhatnak az iskolák élén.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?