Háromszéken és Maros megyében is hiánycikk az iskolaigazgató

Háromszéken az iskolák 60 százalékában sikerült betölteni az igazgatói állásokat, de a többi tanintézetben fejtörést okoz az igazgató kinevezése - mondta Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő azokért az iskolákért aggódik, ahol a jelenlegi igazgató bürokratikus akadályok miatt nem jelent meg a versenyvizsgán, vagy nem sikerült a versenyvizsgája.

Az iskolaigazgatók alkalmazási módszertanában ugyanis az szerepel, hogy nem lehet meghosszabbítani azon igazgatók kinevezését, akik nem vettek részt a versenyvizsgán, vagy nem sikerült a vizsgájuk. Kiss Imre úgy véli, 2017 előtt nincs esély arra, hogy kinevezzék az iskolaigazgatókat, azok várhatóan a februárban kezdődő második félévtől foglalhatják el tisztségeiket.

A főtanfelügyelő úgy tudja, ha egy iskolában januárig nem lesz sikeres versenyvizsga révén kinevezhető igazgató, akkor a nevelőtestület kell vezetőt javasoljon, a vezetőtanácsnak kell azt jóváhagynia és a tanfelügyelőségnek kell kineveznie. Tapasztalatok szerint előfordulhat, hogy lesz ugyan javaslat, de az illető nem vállalja a tisztséget, hiszen már az idei tanév elején is szembesültek azzal, hogy a jelöltek nem szívesen vállalnak igazgatói munkát – mondta.

Kiss Imre a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben lévő Néri Szent Fülöp iskola esetét emelte ki, ahol jelenleg egy tapasztalt és jó igazgató dolgozik, de bürokratikus akadályok miatt nem tudott részt venni a versenyvizsgán, emiatt viszont úgy néz ki, nem hosszabbítható meg a kinevezése. A háromszéki főtanfelügyelő nem tartja kizártnak, hogy a decemberi parlamenti választások után kinevezett új tanügyminiszter változtat majd a jelenlegi alkalmazási módszertanon, hogy feloldja a jelenlegi helyzetet.

Kovászna megyében 84 iskolaigazgatói állásból 49-et-, míg a 42 aligazgatói tisztségből pedig 19-et sikerült versenyvizsga révén betölteni – számolt be Kiss Imre. Fellebbezni november 23-ig, szerdáig lehet. Mindeddig egyetlen fellebbezés érkezett, a sepsiszentgyörgyi Kós Károly iskola vezetői tisztségére ketten jelentkeztek. Az alul marad vizsgázó dolgozatát más megyében javítják, és legkésőbb december 8-ig közlik az eredményt – mondta a főtanfelügyelő. 

Maros megyében a kisiskolák maradta hoppon

Maros megyében október végén lejártak az iskolai igazgatói és aligazgatói funkciókért meghirdetett vizsgák. A november 17-én kifüggesztet eredményeket kedd délután fél 4-ig, valamint szerdán 8 és 12 óra között óvhatják a tanfelügyelőségen – tudtuk meg Illés Ildikótól. A Maros megyei főtanfelügyelőhelyettes a Maszolnak elmondta, a végleges eredményhirdetés csak december közepén várható, akkor lehet pontos számszerű adatokról beszélni.

„Egyelőre az van, hogy a minisztérium még nem küldött semmit arra vonatkozóan, hogy mi legyen azokban az iskolákban, ahol nem sikerült az igazgatói, illetve az aligagzatói állásra jelentkezők vizsgája, valamint ott, ahol egyáltalán senki nem pályázta meg ezeket a posztokat” – magyarázta a főtanfelügyelőhelyettes. Egyelőre az iskolák élén azok az igazgatók és helyettesek állnak, akik korábban is betöltötték azokat az állásokat. „Több kisiskola is van a megyében, amelynek az élére senki nem jelentkezett, hiába biztattunk mindenkit, hogy vizsgázzon, próbálja meg, kötelezni senkit nem kötelezhetünk” – mondta Illés Ildikó.

Hogy Maros megyében mely iskolák állnak rosszul, itt böngészhető. Ha arra kíváncsi, Hargita, Szatmár, Kolozs, Arad, Bihar megyében mely iskolák vannak veszélyben, itt tájékozódhat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?