Vészhelyzet kanyarójárvány miatt: hét halott, 1700 megerősített fertőzés

A kanyarójárvány elleni kötelező védőoltás beadásának kilenc hónapra csökkentését kérik a hatóságok a gyors iramban terjedő kanyarójárvány miatt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a fertőző betegségnek 32 gócpontját azonosították országos szinten, mostanáig 1725 esetet jeleztek, a fertőzések következtében ugyanakkor az elmúlt néhány hónap alatt hét személy elhunyt – utóbbiak többsége egy év alatti.

Egy nyolcadik elhunyt gyerek esetében egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban ugyanaz okozta a halálát mint a többieknek.

A legtöbb fertőzést Arad (454 eset), Maros (238 eset) és Temes megyékből (240) jelezték – közölte a Mediafax hírügynökség. Az egészségügyi tárca a fertőzések növekvő száma miatt már a kötelező védőoltás beadásának határidejét is kilenc hónapra készül csökkenteni.

Országos szinten 300 ezer adag védőoltás áll az egészségügyi hatóságok rendelkezésére, ezeket ott használják fel, ahol szükség lesz rá – magyarázta  Valentin Popescu, a szaktárca szóvivője.

A minisztérium ugyanakkor felhívja a szülők figyelmét: aki még nem oltatta be a gyerekét sürgősen menjen családorvosához, ahol megkaphatják a védőoltást.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?