Felnőttek esetében is észleltek kanyarós megbetegedést Temes megyében

Temes megyében felnőttek körében is megjelent néhány kanyarós megbetegedés - közölte az Agerpres hírügynökséggel dr. Virgil Musta, a temesvári járványkórház szóvivője.

Az orvos elmagyarázta: azokon a felnőtteken is kiüthetnek bizonyos betegségek, akiket gyermekkorukban beoltottak, a vakcina hatása ugyanis 10-15 év múltán gyengül.

Virgil Musta arról tájékoztatott: a tuberkulózist okozó Koch bacilus például elgyengült szervezetekben fejlődhet ki, olyan egyének testében, akik nem táplálkoznak megfelelően, sok alkoholt fogyasztanak, szegénysorban élnek, vagy elviselhetetlenül nagy stressznek vannak kitéve. Az orvos szerint a B típusú hepatitisz vagy a tetanusz elleni oltást is ajánlatos megismételni 10-15 év múltán.

A Temes megyei prefektúra adatai szerint idén nyár óta 107 kanyarós esetet regisztráltak a megyében, és a betegek között felnőttek is vannak. A kiskorúak általában amiatt betegednek meg, hogy szüleik megtagadják a vakcina beadását a gyermeküknek.

Amennyiben az anya korábban megkapta az oltást vagy átesett a betegségen, újszülött kisbabája hat hónapon át védett a kanyaróval szemben, utána, egy éves koráig, meg kell kapnia az oltást. A szakember szerint a régióban történt három halálos kimenetelű kanyarós eset (egy Temes és kettő Arad megyében) hátterében az állt, hogy a csecsemőknek más betegségeik is voltak.

„Felnőtteknél is megjelentek a kanyarós megbetegedések, a megszokottnál nagyobb számban. A felnőttek általában immunisak, vagy azért, mert be vannak oltva, vagy, mert átestek a betegségen. A jelenségre tehát csak az lehet a magyarázat, hogy annak idején nem kapták meg az oltást” - mondta dr. Virgil Musta.

Kapcsolódók

Kimaradt?