Kanyarójárvány: hat halálesetet regisztráltak

Péntekig országszerte összesen 935 kanyarós megbetegedést jelentettek, hat személy belehalt a betegségbe – közölte az egészségügyi minisztérium.

Az ország 30 megyéjében ütötte fel a fejét a kór. A legtöbb esetet, 223-at Arad megyében jegyezték, Maros megyében 190, Beszterce megyében pedig 128 kanyarós megbetegedésről van tudomásuk a hatóságoknak.

A regisztrált esetek számát tekintve a megyék további sorrendje a következő: Temes (91), Kolozs (90), Krassó-Szörény (39), Brassó (37), Suceava (34), Hunyad (18), Dolj (15), Bihar (13), Szilágy (11), Hargita és Fehér (6-6), Iaşi (5), Olt (4), Szeben, Bukarest, Bákó, Constanţa (3-3), Dâmboviţa, Neamţ, Brăila (2-2), Giurgiu, Mehedinţi, Vaslui, Botoşani, Buzău, Prahova és Vâlcea (1-1).

A legtöbb fertőzési góc olyan közösségekben alakult ki, amelyekben magas a beoltatlan gyermekek aránya. A szaktárca közleménye szerint ez idáig 3049 olyan 1 és 15 év közötti gyermek kapta meg a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni vakcinát, akiket elmulasztottak időben beoltani. Az egészségügyi minisztérium felhívja a szülők figyelmét, hogy gyermekeik egészsége érdekében tartsák be a vakcinával kapcsolatos oltási rendet, az oltóanyagért forduljanak családorvosukhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?