Várhatóan Háromszéket sem kerüli el a kanyarójárvány

Sánta Ferenc járványügyi szakorvos szerint a háromszéki egyéves gyerekek 95 százaléka megkapta a kanyaró elleni oltást, ami jó aránynak számít, viszont a városi óvodások körében 85 százalékos az oltottság.

A szakember szerint az országos járvány méretei miatt elkerülhetetlen, hogy Kovászna megyében is felüsse a fejét a betegség, de a magas beoltottsági arány miatt ez csak elvétve fordulhat elő. A be nem oltottak körébe  olyan gyerekek betegedhetnek meg, akiknek szülei „hagyták magukat befolyásolni az internet által”, mondta Sánta Ferenc.

A háromszéki járványügyi szakorvos ugyanakkor arra figyelmezteti a szülőket, hogy azok a gyerekek is ki vannak téve a megbetegedés veszélyeinek, akik 7 éves korukra nem kapták meg a második kanyaró elleni védőoltást. Korábban az iskolákban oltották a gyerekeket, most viszont a családorvosok adják a második vakcinát, de vannak szülők, akik elmulasztják megismételni az oltást.

Szerdán az egészségügyi minisztérium meghúzta a vészharangot és közölte: Romániában kanyarójárvány van. A tárca adatai szerint az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség két kisgyerek halálához vezetett, egy harmadik esetében pedig feltételezhető, hogy a kanyaró volt a halál oka. A tárca szerint nemcsak a fertőzések száma, hanem terjedési sebességük is roppant riasztó, tekintettel arra, hogy tavaly egész évben összesen hét kanyarós megbetegedés történt az országban.

A járványtani szakorvos szerint míg Háromszéken a 12 hónapos gyerekek 95 százaléka be van oltva kanyaró ellen, a városi óvodások körében 85 százalékos az oltottság, mivel vannak, akik nem kapták meg a második vakcinát. Tapasztalata szerint a vidéki 7 éves gyerekek körében ennél is alacsonyabb – helyenként csak 60 százalékos - az oltottság.

A szülőknek kell nagyobb gondot fordítaniuk, hogy gyerekeik megkapják a kanyaró elleni oltás ismétlését, hívta fel a figyelmet Sánta Ferenc, aki szerint Kovászna megyében jelenleg elegendő mennyiségű kanyaró elleni vakcina van készleten.

Kapcsolódók

Kimaradt?