Klaus Johannis megerősítette: feltételei szerint Liviu Dragnea nem lehetne kormányfő

„A feddhetetlenségi feltételeim érvényben maradnak” – jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden délben tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy hajlandó lesz-e kormányalakítási megbízatást adni a jogerősen elítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnöknek. 

A Cotroceni-palotában megtartott eseményen az elnök elmondta, már szerdára konzultációra hívta az Elnöki Hivatalba a parlamentbe jutott pártok vezetőit. Kérdésre válaszolva kijelentette: tartja magát a már a választási kampány előtt közölt álláspontjához, miszerint nem hajlandó olyan személyt kinevezni kormányfőnek, akit jogerősen elítélt a bíróság, vagy akinek a feddhetetlenségével kapcsolatban aggályok merülnek fel.

Az újságírói kérdések zöme azt firtatta, hogy mit lép az államfő abban az esetben, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) mégis a jogerősen elítélt Liviu Dragnea pártelnököt javasolja miniszterelnöknek. A kérdések zöme nem zökkentette ki nyugalmából Klaus Johannist, aki azt ismételgette: szerdán ül le tárgyalni a pártok vezetőivel, addig fölösleges bármilyen forgatókönyvön spekulálni. Elmondta, a feddhetetlenségi feltételeinek nincs köze semmilyen törvényhez, és nem tart attól, hogy a választásokon győztes pártok kezdeményezik felfüggesztését, ha nem ad kormányalakítási megbízatást Liviu Dragneának. 

A pártok a következő menetrend szerint találkoznak szerdán Klaus Johannis államfővel:
10:00 óra: Szocáldemokrata Párt (PSD);
11 óra: Nemzeti Liberális Párt (PNL);
12 óra: Mentsétek meg Romániát (USR);
13 óra: Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE);
16:00 óra: Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ);
17:00 óra: Népi Mozgalom Párt (PMP)
18 óra: a nemzeti kisebbségek frakciója

Klaus Johannis dicsérte a választásokat megszervező Cioloș-kormányt, szerinte soha nem fordult még elő, hogy ilyen alacsony legyen a választási csalásra, rendellenességre vonatkozó panaszok száma. A 39,5 százalékos részvételi arányt alacsonynak tartja, de ez szerinte nem tér el sokkal az előző parlamenti választásokon tapasztaltaktól. „Én szerettem volna, ha többen élnek szavazati jogukkal, de elégedett vagyok, mert mindazok, akiknek szavazni akartak, megtehették” – fogalmazott Johannis. 

Az államfő reményét fejezte ki, hogy a hétvégéig meglesznek a végleges eredmények. De - „mivel tisztán szeretne látni” - már szerdára konzultációra hívta a parlamentbe jutott pártok vezetőit. Hozzátette: nem tartja kizárnak, hogy jövő hétre összehívja az új parlament alakuló ülését. 

Jogi akadályai vannak Dragnea jelölésének

Liviu Dragnea az urnazárás nyilatkozataiban nem nevezte meg azt a személyt, aki pártja miniszterelnöknek javasol. A politikus azonban értésre adta: könnyen meglehet, hogy jómaga pályázik a tisztségre. Ennek azonban jogi akadályai is vannak.

Jelenleg ugyanis érvényben van 2001/90-es törvény, amely tiltja, hogy büntetett előéletű személyek kormánytisztséget viseljenek. Liviu Dragnea pártelnököt két év felfüggesztett börtöntüntetésre ítélték a volt államfő,Traian Băsescu leváltásáról szóló népszavazáskor elkövetett választási csalás miatt, és időközben egy újabb bűnvádi eljárás is indult ellene. 

A vasárnapi választásokon a PSD fölényes győzelmet aratott, és körvonalazódott az a forgatókönyv, hogy a törvény ellenére Liviu Dragnea lesz a párt miniszterelnök-jelöltje. Kinevezése azonban csak akkor történhet meg, ha időközben az új parlament módosítja, vagy pedig az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánítja a jogszabályt.

Urnazárás után akadt olyan PSD-s politikus, aki felfüggesztéssel fenyegette az államfőt ha – törvényi akadály és feddhetetlenségi kritériumok ide vagy oda – nem Liviu Dragneát bízza meg kormányalakítással.

Kapcsolódók

Kimaradt?