Arad megyében a négy évvel ezelőtti szavazatok majdnem dupláját kapta az RMDSZ

Az Arad Megyei Választási Iroda hétfőn este közzétett adatai szerint a vasárnapi parlamenti választáson a Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot: a voksok 35,42%-át a szenátorjelöltek és 34,76%-át a képviselőjeltek esetében. Második a Nemzeti Liberális Párt 32,4 és 32,67%-kal.

Az RMDSZ a harmadik helyen zárt: szenátorjelöltjeinek listájára a szavazók 8,02%-a voksolt, a képviselőjelöltek névsorára pedig 7,9%. Az ötszázalékos választási küszöböt a szenátusba jutásért a Szövetség Románia Megmentéséért (USR – 7,49%) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP – 5,15%) lépte át, a képviselőházba jutásért pedig csak az USR (7,08%).

Az eredmények alapján teljes mandátumot szerzett a felsőházban Arad megyéből a szociáldemokrata Mihai Fifor és a liberális Ioan Cristina; a harmadik szenátusi mandátumot a visszaosztás után foglalhatják el, és erre a becslések szerint az RMDSZ ejlöltjének, Király András oktatási államtitkárnak van esélye. A hét képviselői helyből négyet biztosa elfoglal Dorel Căprar és Florin Tripa a szociáldemokraták részéről, illetve Glad Varga és Eusebiu Pistru a liberálisok jelöltjei közül. A további három helyet a töredékszavazatok visszaosztása során osztják ki (Faragó Péter és az USR-es Sergiu Vlad esélyes elsősorban).

Faragó Péter megyei RMDSZ-elnök sikeresnek értékelte az RMDSZ szereplését, különösen annak tekintetébe, hogy a négy évvel ezelőtti szavazatoknak majdnem a dupláját kapta Arad megyében a szövetség: mind a képviselő-, mind a szenátorjelöltek listájára 11 ezer körüli volt a leadott voksok száma. Faragó szerint a magyarság – talán tanulva az elmúlt négy évből is, amikor nem volt képviselője a parlamentben – átérezte a választás tétjét, ezért mozdult meg viszonylag nagy számban, és így talán sikerül visszaszerezni a parlamenti képviseletet. Hozzátette, hogy a magyarság számarányából kifolyólag 1992 óta nem tudott teljes mandátumot szerezni Arad megyében, mindig csak a visszaosztásból kapott töredékszavazatokkal „kerekítettek ki” egy mandátumot.

Arad megyében a választási részvételi arány 36,55%-os volt (391 079-en szerepelnek a választói névjegyzékben). Külön lista szerint 7625-en szavaztak, a mozgóurnát 1556-an igényelték. A legalacsonyabb volt a részvétel Újszentanna egyik szavazókörében, ahol az 1665 szavazati joggal rendelkezőnek mindössza a 13,51%-a (225 személy) élt a jogával. A legmagasabb részvételi arányt (83,72%) a Béli-hegységben lévő, Bélhagymás községhez tartozó Kománfalván jegyezték, ahol csupán 85-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?