banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kovács Péter: megnőtt az erdélyi magyar képviselet súlya a parlamentben

Jelentősen megnő az erdélyi magyar képviselet súlya a vasárnapi választások eredményeként megalakuló – korábbinál karcsúbb – parlamentben – nyilatkozta a Maszolnak Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Mint ismert, az RMDSZ a jegyzőkönyvek 99 százalékos feldolgozottsága szerint a szavazatok 6,2 százalékát szerezte meg. Kovács Péter elmondta, abszolút értékben 450 ezer képviselőházi szavazatra számítanak, ez 70 ezerrel több, mint a 2012-es adat, és 38 ezerrel több, mint az idei önkormányzati választásokon a megyei tanácsosi listákra leadott szavazatok száma.

Ugyanakkor 19-20-ra nő az RMDSZ-es képviselői mandátumok száma a mostani 18-hoz képest, és várhatóan megőrzik a jelenlegi 9 szenátori mandátumot. Ez lényeges súlybeli növekedést is jelent, mert kisebb a parlament, húsz százalékkal lecsökkent a törvényhozók száma. „Ez azt jelenti, hogy megnőtt az erdélyi magyar képviselet súlya a parlamentben” – mondta Kovács Péter.

Kovács Péter szerint a jó eredménynek több magyarázata is van. Az egyik, hogy „beért” a bő másfél évvel ezelőtti kongresszuson beígért újratervezés. „Megígértük, hogy módosítunk az RMDSZ struktúráin, megtettük. Programmódosítást ígértünk, megtettük: erőteljesen behoztuk az Erdély-központúságot. Megígértük, hogy politikusaink egy részét lecseréljük, megtettük az önkormányzati és a parlamenti képviselet szintjén is” – sorolta az ügyvezető elnök.

Kovács Péter szerint a jó eredményekhez hozzájárult az MPP-vel való összefogás és a magyarországi kormánypártok támogatása is. Emellett szerinte serkentette a választási kedvet a szórvánnyal való belső szolidaritás is. Az ügyvezető elnök szerint vélhetően hatottak a választókra az RMDSZ Erdély-központú kampányüzenetei is. „Üzeneteink megmutatták ezeknek a választásoknak az igazi tétjét: Erdély vagy Bukarest? Átmehetett az az üzenet, hogy olyan embereket akarunk küldeni a parlamentbe, akiknek Erdély a fontos” – magyarázta. 

Arra a kérdésünkre, hogy mivel magyarázza több szomszédos magyarlakta megye (például Hargita és Kovászna) részvételi arányai közötti meglehetősen nagy eltéréseket, Kovács Péter nem tudott egyelőre válaszolni. "Urnazárás után 12 órával erről nem tudok okosat mondani" – jelentette ki.

Arra a kérdésünkre, miként kommentálja, hogy a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea – korábbi nyilatkozataival ellentétben – már nem zárja ki az együttműködést az RMDSZ-szel, az ügyvezető elnök elmékeztetett: korábban maga volt az, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell túl nagy fontosságot tulajdonítani annak, amit a román politikusok a kampányban nyilatkoznak. Hozzátette, az RMDSZ három forgatókönyvvel számol: kormányra megy, ellenzékben marad, vagy esetleg a parlamentből támogat – bizonyos feltételekkel – egy kormányt.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?