Benkő Erika erőteljesebb RMDSZ-es külpolitikai tevékenységet szeretne

Háromszéken jelentős mértékben megújult az RMDSZ parlamenti képviselete, új emberek új szemléletet kívánnak érvényesíteni. A háromszéki RMDSZ képviselő listájának vezetője, Benkő Erika erőteljesebb RMDSZ-es külpolitikai tevékenységet szeretne.

„Sikerült megszólítani közösségünket a megújulás üzenetével, új csapattal és új szemlélettel”, mondta el a Maszol érdeklődésére Benkő Erika, aki szerint nagyon bölcsnek bizonyult az erdélyi magyar közösség, tekintve, hogy az RMDSZ-nek arányos képviseletet biztosított a parlamentben, és azzal, hogy Kovászna megyében a magyarok kétszer annyian mentek szavazni mint románok.

„Amire vállalkozok az, hogy erőteljesebbé tegyem az RMDSZ külpolitikai tevékenységét. Az elmúlt 20 évben a román állam azzal fényezte magát nemzetközi fórumokon, hogy példásan megoldotta a kisebbségek helyzetét. Ez egyáltalán nincs így, sőt a román állam megpróbálja a magyar közösséget ellehetetleníteni és asszimilálni”, mondta Benkő Erika.

A szövetség háromszéki képviselője szerint a következő időszakban fontos, hogy intenzív nemzetközi lobbit folytassunk közösségünk érdekében és elmondjuk milyen problémáink vannak, és ott legyünk minden olyan nemzetközi fórumon, ahol fel tudjuk emelni szavunkat. „Akárhányszor nemzetközi fórumokon vettem részt és a székelység, Erdély problémájáról beszéltem, láttam az értetlen arcokat. Láttam azt, hogy nem tudják mi történik Erdélyben. Az RMDSZ nem fordított erre figyelmet az elmúlt 20 évben és ezt pótolni kell”, mondta Benkő Erika. 

A vasárnapi választásokon országos szinten a választópolgárok 39,5 százaléka járult urnákhoz, ez kevesebb mint négy évvel ezelőtt volt. Kovászna megyében 38,25 százalékos volt a választáson való részvétel, azaz mintegy 70.000 háromszéki adta le voksát. A Kovászna megyei választási bizottság tájékoztatása szerint nem a választások során nem jegyeztek különösebb rendellenességeket, a háromszéki rendőrség egy panaszt vizsgál arra vonatkozóan, hogy Kézdivásárhely környékén egy személy megpróbált kétszer is szavazni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?