A parlamenti képviselet visszaszerzésében reménykednek Aradon

1990-től 2012-ig folyamatos volt az aradi magyarság képviselete a bukaresti törvényhozásban. 1996-ig a parlament mindkét házában mandátumot szerzett az aradi RMDSZ), négy éve azonban elveszítette a parlamenti jelenlétet. A közösségi vezető ennek visszaszerzésében reménykednek vasárnap.

Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-elnök, a képviselőjelölti lista vezetője reggel kilenc órakor a lakóhelye szerinti szavazókörben, Kisiratoson voksolt. Kifejtette: az Arad megyei magyarságnak számarányánál fogva nincs esélye arra, hogy teljes mandátumot szerezzen valamelyik jelöltje a parlamentben, de a töredékszavazatok visszaosztásánál remélhető egy részmandátum „felkerekítése”. „Ehhez az kell, hogy mind Erdély-szerte, mind Arad megyében a magyar választópolgárok átérezzék a parlamenti választás tétjét, és minél nagyobb számban voksoljanak az RMDSZ alsó- és felsőházi jelöljeinek listáira” – jelentette ki.

A megyei szervezet, a különböző RMDSZ-es tisztségviselők, és általában véve a magyarság megérezte a hiányát a parlamenti képviselőnek az elmúlt négy esztendőben – vélte Bognár Levente aradi alpolgármester. Szerinte sok olyan teendő van, amiért kilincselni kell Bukarestben, és ezt csak a parlamenti képviselő vállalhatja magára. Másrészt az aradi magyarok igényei, elvárásai nem kaphattak kellő hangsúlyt a törvényhozásban az elmúlt négy esztendő során.

„Az RMDSZ-es önkormányzati vezetők, tanügyi tisztségviselők és a civil szféra képviselői első kézből szerezhetnek hasznos információkat attól a honatyától, akit mandátummal ruháztak fel” – tette hozzá az elöljáró, miután vasárnap délelőtt 11 órakor leadta szavazatát a Csiky Gergely Főgimnáziumban berendezett 93. szavazókörben. Bognár Levente hozzátette, hogy a szórványvidéken élő magyaroknak a kulturális autonómia jelenthetné azt, hogy oktatási intézményei fennmaradjanak, és a magyar kulturális életet megtölthessék tartalommal.

Király András tanügyi államtitkár, az RMDSZ Arad megyei szenátorjelöltje vasárnap délben a családjával együtt a Neuman Ferenc Műszaki Szakképző Iskolában berendezett szavazókörben voksolt. Szavazata leadását követően elmondta: ahhoz, hogy egy közösség a közéletben teljes jogú szerepet vállalhasson, elengedhetetlen, hogy a közigazgatás minden szintjén képviseltesse magát. A 2004 és 2008 kötött parlamenti képviselőként is tevékenykedő szakpolitikus szerint bár a helyi és a megyei adminisztrációban viszonylag megfelelő számban vannak jelen az RMDSZ tisztségviselői, az egész közösség megszenvedte a hátrányát annak, hogy az elmúlt négy évben nem volt parlamenti képviselője.

Arad megyében 437 szavazóhelyiséget rendeztek be, ezekből 115-öt a megyeszékhelyen. Megyei szinten 430 950 szavazócédulát nyomtattak ki, ami tartalmazza a tízszázaléknyi tartalék lapot is. Arad megyében 391 749-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

Kapcsolódók

Kimaradt?