Romániában gyártandó holland hadihajókat vásárolna a védelmi minisztérium

Négy új, Romániában legyártandó hadihajót akar beszerezni a védelmi minisztérium a holland Damen csoporttól a következő hét évben, ezekért 1,6 milliárd eurót fizetne - tudta meg a tárcától a Hotnews hírportál.

A négy korvettet a holland cég galaci hajógyárában építenék, a részletekben fizetendő vételár a fegyverzetet, a legénység kiképzését és a haditengerészet más hajóinak korszerűsítését is tartalmazza. A kormány ezen szándéka a közvitára bocsátott határozattervezet interneten való megjelenésével néhány napja került nyilvánosságra, a dokumentum azonban csak a program első négy évére (2017-2020) vonatkozik, ezért ebben még csak 800 millió eurós keretösszegről van szó - magyarázta a Hotnewsnak a védelmi tárca egy meg nem nevezett illetékese.

Az első többfeladatú korvettet a szerződéskötéstől számított két és fél év múltán vehetné át a haditengerészet, ami „életbevágó érdeke Romániának a Fekete-tenger térségében tapasztalható jelenlegi biztonsági kihívások közepette" - idézte a portál a védelmi illetékest.

A tárca 13 korvett-projektet vizsgált meg, amelyek közül négy felelt meg a haditengerészet műszaki elvárásainak. A Damen SIGMA osztályú, több mint száz méter hosszú, 14 méter széles, ötezer tengeri mérföldes autonómiájú, 120 tagú legénységgel működő, 76 milliméteres ágyúval, könnyű fegyverzettel, két-két rakétavetővel és torpedóval felszerelt, 10 tonnás helikopterek fogadására képes hadihajóinak kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy ezáltal egy Romániában működő hajógyárat fejlesztenek, az építkezés pedig hazai beszállítóknak is munkát ad.

Románia idén a bruttó hazai termék 1,5 százalékát, jövő évtől kezdődően pedig - a NATO-tagsággal vállalt kötelezettségeinek megfelelően - már a GDP két százalékát fordítja védelmi kiadásokra. Tavaly Klaus Johannis államfő kezdeményezésére a parlamenti pártok megállapodást kötöttek arról, hogy bármelyikük alakít kormányt, legalább tíz évig megtartja a legalább kétszázalékos GDP-arányos védelmi finanszírozási szintet.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?