Kelemen Hunor: ne hiányozzon a magyar érdek az oktatási reformból

Csíkszereda és Székelyudvarhely között, Kalibáskőn szervezte meg a 33. Pedagógusfórumot Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT). A 2005 óta, évente kétszer megtartott találkozó pénteki Kelemen Hunor szövetségi elnök azt kérte a tanároktól: járuljanak hozzá javaslataikkal a Romániában készülő oktatási reformhoz – számolt be szombaton az RMDSZ hírlevele.

Csík környékén, de 2011 óta Udvarhelyszéken és Gyergyó vidékén is rendszeresen megszervezik azt a pedagógusfórumot, amelynek a 33. kiadásához érkeztek Kalibáskőn. Ennek a találkozónak a fő témája az élményszerzés volt: a szakemberek arról értekeztek, miként lehet élményszerűvé tenni az oktatást a diákok számára.  A fórumon Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő is részt vett. Úgy értékelte, fontos, hogy időnként a pedagógusok elfelejtsék a mindennapi taposómalmot, és a katedra másik oldaláról is lássák a gyermekeket, illetve az oktatási rendszert.

Az oktatási rendszerről és annak reformjáról beszélt Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Ismertette a pedagógusokkal, hogy az államelnök 2016 elején beszélgetés-sorozatot indított útjára a közoktatási- illetve a felsőoktatási rendszer megújítása érdekében. „Évek óta mondjuk, hogy szülessen erről megállapodás a politikai osztály szintjén is: ne kezdjen elölről mindent minden újonnan érkező oktatásügyi miniszter. Ha egyszer elindítanak egy rendszert, hagyják, hogy működjön és látszódjanak az eredmények” – fogalmazott.

Az oktatási reform tervezete várhatóan 2017 végén kerül a parlament asztalára és a 2018-2019-es tanévtől fogják elindítani. „A 2018-as centenáriumra néhány reformot szeretnének bevezetni – közigazgatási, oktatási, alkotmányos reformot -, és mivel nem fogják tudni megépíteni a sok-sok autópályát, amit 100 év alatt elhanyagoltak, nem fognak százezer munkahelyet teremteni, ilyenfajta akciókkal készülnek” – mutatott rá az elnök.

Hozzátette, az RMDSZ is tett javaslatokat, ami az oktatás megújítását illeti: kezdeményezik a házi feladatok eltörlését, a tanterv csökkentését, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnének a tudásalapú oktatásra, vagyis gyermekközpontú módszereket támogatnának, amelyek a magolás helyett a későbbiekben is hasznosítható tudást nyújtanának a diákok számára.

A szövetségi elnök felelevenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatos történéseket, kiemelve, hogy azokat a nehezen meghozott politikai döntéseket, amelyek szerint ma Romániában lehet magyarul tanulni, lehet magyar, illetve felekezeti iskolát is alapítani, ma más típusú intézmények írják felül, ellehetetlenítve több mint 400 gyermek életét a tanév kellős közepén.

„Az emberek dühösek és csalódottak, és mi is azok vagyunk, mert méltánytalan támadásoknak vagyunk kitéve. Ezeket látva mondom, hogy sokat veszíthetünk. Attól, hogy mi kimaradunk, nem vagyunk ott, még lesz reform. Ha viszont a parlamentben vagyunk, ha nem vagyunk megkerülhetők, mi is azon leszünk, hogy az eddigi eredményeinket próbáljuk megőrizni, mert sehol nincs rá garancia, hogy amit 27 év alatt jól-rosszul elértünk, megóvják. Sehol nem írja, hogy átveszik, és automatikusan tovább viszik mindazt, ami a magyar oktatásra, az intézményhálózatunkra vonatkozik, és azt sem ígérték meg, hogy a megfelelő korrekciókat elvégzik” – fejtette ki.

Mint fogalmazott, tisztában van vele, hogy mind a szülők és a gyermekek, mind pedig a pedagógusok tartanak a változástól, a készülő reformot mégsem lehet megspórolni, az új oktatási rendszer meg fog születni – abba viszont beleszólhatnak, hogy milyen lesz az új törvény. Arra kérte a pedagógusokat, fogalmazzák meg észrevételeiket, javaslataikat, ami az oktatási rendszert és a készülő reformot illeti, hogy ne születhessen olyan törvény, amelyből az erdélyi magyar emberek érdekei hiányoznak, illetve amely semmissé teszi mindazt, amit az RMDSZ az elmúlt 27 évben elért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?