Molnár Zsolt: a bánságiak pénze maradjon a Bánságban!

„Bukarest mostohagyerekként kezeli a Bánságot és nincs is tisztában a helyi igényekkel. A szubszidiaritás európai elve szerint a közösségek életéről szóló döntéseket az állampolgárhoz legközelebbi, helyi vagy megyei szinten kell meghozni, nem Bukarestben”– mondta csütörtökön Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselőjelöltje a Temesvári Rádió választási műsorában.

A rádiós vitaműsorban a magyar képviselőjelölt a közigazgatás nagyobb fokú decentralizációjának fontosságát hangsúlyozta és kitért azokra a megoldásokra is, amelyek által a forráselosztást is kiegyensúlyozottabban lehet megvalósítani.

„A döntéshozás decentralizációját a pénzügyi decentralizáció kell hogy kiegészítse, mert nem elég a feladatokat leosztani helyi szintre, pénzt is kell adni hozzá. Az RMDSZ Temes Megyei Szervezete azt akarja elérni, hogy a bánságiak pénze a Bánságban maradjon” – nyilatkozta Molnár Zsolt, aki szerint ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a helyi szinten összegyűjtött adókból és illetékekből befolyt összegeket nem küldenék teljes egészében Bukarestbe, ahonnan ebből valamennyit visszaosztanak. Ez fordítva kellene hogy történjen: a pénz nagyobb része helyben maradjon és egy kisebb részt fizetnének be a bánságiak a központi költségvetésbe, így biztosítva a szolidaritást a gazdasági szempontból kevésbé fejlett régiókkal. „Egy konkrét példa erre az 1050 lej fölötti nyugdíjakra kivetett jövedelemadó, amely a fizetésekre kivetett jövedelemadóval ellentétben nem marad helyben, hanem Bukarestbe kerül. Ezt akár holnap is megváltoztathatnánk. Több hasonló adónemet is találhatunk, de alapvetően meg kell változtatni az országos költségvetés felépítését és le kell bontani a pénzügyi központosítást Romániában” – tette hozzá az RMDSZ képviselőjelöltje.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?