Balázs Botond: van magyar jövő a Szórványban!

Balázs Botond, az RMDSZ Szeben megyei képviselőjelöltje szerdán részt vett Mikeszászán a Magyar Szórvány Napjának ünnepén.

„Úgy gondolom, hogy a Szórvány színes és gazdag hely. Színes, mert el tudjuk fogadni a másságot, másként tekintünk a körülöttünk létező világra, mondhatjuk, hogy toleránsak és a szó nemes értelmében: alázatosak vagyunk. Lelkiekben gazdag a Szórvány, és ez egy olyan erény, amit a közösségszervezőknek tovább kell éltetniük” – hangsúlyozta Balázs Botond, az RMDSZ Szeben megyei képviselőjelöltje november 16-án, szerdán Mikeszászán, ahol a Szeben megyei magyar közösség a Magyar Szórvány Napját ünnepelte ez alkalomból.

„Nem véletlenül választottuk éppen Mikeszászát az ünnepség helyszínéül, hiszen ez egy olyan kistelepülés Szeben és Fehér megye határán, ahol a magyar kultúra olyan ritkán jelenik meg, hogy azt már emberöltőkkel lehet mérni” – fogalmazott Balázs Botond. A fiatal képviselőjelölt a jövőre nézve hagyományt szeretne teremteni az összejövetelből, célja szerint kulturális programokkal a legkisebb magyar közösségeket is tervezi megörvendeztetni. 

Kémenes Lóránt türi plébános szerint a szórványban élő magyarok lelkiekben gazdagabbak, olyan emberek, akik képesek mindarra, amire a tömbmagyarságban élők csak nagy történelmi szorongatások esetén. Rámutatott: a kisebbség szót nem szereti használni, hiszen úgy véli: „a szórványban ugyan számbelileg kevesebben vagyunk, de senkinél nem vagyunk kisebbek, kisebb képességűek.”

„Mikeszászán egy olyan ünnepségen vehettünk részt a Magyar Szórvány Napja alkalmából, amely nem a nemzethalált vizionálta, hanem azt tudatosította a jelenlévőkben, hogy a Szórványban is van magyar jövő” – értékelt a rendezvényt követően Balázs Botond, aki szerint „Erdély egy Tündérkert, rajtunk múlik, hogy ebben a Tündérkertben meddig maradunk meg magyarokként. Erdély jelenti számunkra a jövőt!”

Az ünnepséget a medgyesi MADISZ szervezte meg a Petőfi Sándor Program türi ösztöndíjasának, Garamavölgyi Anett és mentorának, Kémenes Lóránt türi plébános közreműködésével. A megjelentek között helyet foglaltak a küküllőalmási, a balázstelki, a mihályfalvi, a szentágotai református lelkészek is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?