Ügyvédje szerint nem beszámítható a nyíregyházi gyilkos

Pszichiátriai szakértői vizsgálatot kért a kolozsvári fogdában őrzött nyíregyházi gyilkos ügyvédje annak megállapítására, hogy beszámítható-e a védence.

Mint ismert, a nagyváradi orvos augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette, majd Romániába menekült. Kolozsvári őrizetbe vétele után tettét beismerte.  A férfi vizsgálati fogságban van a tiltott fegyverviselés gyanúja miatt, a kolozsvári rendőrség fogdájában őrzik. Kiadatása Magyarországra csak akkor történik meg, ha Romániában letöltötte a hazai bíróságon kiszabott esetleges büntetését.

„Védencem zavarodott állapotban van, veszélyes önmagára, nincs ítélőképessége birtokában” – mondta a Maszolnak Dan Stamatiu ügyvédje. Lucian Negruțiu emlékeztetett arra, hogy az orvos – legalábbis a vallomása szerint – meghalni menekült Romániába. „Meggyőződésem, hogy bármikor öngyilkosságot kísérelhet meg” – tette hozzá az ügyvéd.

Lucian Negruțiu kérdésünkre elismerte, hogy meglehetősen régen, letartóztatása napján találkozott utoljára Dan Stamatiuval, az állapotáról a védence testvérétől szerzett tudomást, aki rendszeresen meglátogatja a nagyváradi orvost a kolozsvári fogdában.

Az ügyvéd elmondta, az ügyészségtől kérte a pszichiátriai szakértői vizsgálat elrendelését, ám ezt elutasították. Ám amint elkezdődik a per, a bíráktól is kérni fogja a szakértői véleményezést. Megtudtuk azt is, hogy a vádirat már elkészült, az ügy tárgyalása jelenleg az előzetes szakaszban van.

Lucian Negruțiu tájékoztatása szerint a védelemnek húsz nap áll a rendelkezésre megvizsgálni, hogy törvényesek-e az ügyészség által a vádiratban felsorakoztatott bizonyítékok. Az egyes bizonyítékok esetleges kizárásáról szintén a kolozsvári bíróság dönt, és csak ezután tűzik ki a bűnvádi per első tárgyalásának időpontját.

Kapcsolódók

Kimaradt?