Elhalasztották a nyíregyházi gyilkos átadását Magyarországnak

Csak a tiltott fegyverviselésért indított hazai büntető eljárásának lezárulása után adják át a román hatóságok a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvost Magyarországnak - erről szerdán hozott jogerős határozatot a bukaresti legfelsőbb bíróság.

A Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron másnap elfogott Dan Stamatiunál a rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene.

Mint korábban írtuk, a férfi Magyarországnak való kiadását augusztus 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett, amely kifogásainak részben helyt adva elhalasztotta kiadatását.

A szerdán kihirdetett jogerős ítélet szerint Dan Stamatiu addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik a kolozsvári ügyészség által ellene indított bűnvádi eljárásban, illetve - ha a tiltott fegyverviselésért letöltendő szabadságvesztésre ítélik - amíg büntetését letölti, vagy Romániában elrendelik feltételes szabadlábra helyezését.

A bíróság elrendelte, hogy amint megszűnnek az átadás halasztásához vezető okok, a férfit helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtása - vagyis Magyarországnak történő átadása - érdekében.

„Etnikai” ügy

A fellebbviteli tárgyaláson pénteken Lucian Negrutiu, a gyanúsított ügyvédje etnikai érvekre hivatkozva kérte az átadás elutasítását, vagy halasztását. Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított - általa beismert, "sajnálatos" - tettével kapcsolatban pedig "kifejezetten ellenséges" közhangulat alakult ki.

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított - kiadatása esetén - embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne. Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen - mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta - azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

Nem egyértelmű az ítélet

A legfelső bíróság döntése a - kolozsvári táblabíróság által szeptember 2-án elrendelt - 30 napos előzetes letartóztatás hatályát is megszüntette, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését, "amennyiben más ügyben nincs érvényben ellene őrizetbe vételi, vagy letartóztatási parancs".

Az MTI értesülése szerint ez a rendelkezés a kolozsvári hatóságok számára sem egyértelmű. A nyíregyházi emberölés gyanúsítottja végül mégsem hagyhatta el a kolozsvári fogdát, mert a rendőrség szerda este elrendelte 24 órás őrizetbe vételét a jogtalan fegyvertartási ügyben - közölte ügyvédje a magyar közmédiával. Lucian Negrutiu szerint várhatóan a kolozsvári ügyészség a romániai bűnvádi eljárás idejére Dan Stamatiu előzetes letartóztatását is kéri majd a bíróságtól csütörtökön.

Kapcsolódók

Kimaradt?