Elhalasztották a döntést a nyíregyházi gyilkos kiadatásáról

Elhalasztotta pénteken a bukaresti legfelsőbb bíróság a döntést a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottjának kiadatása ügyében.

A MTI péntek este úgy értesült, hogy a bíróságnak az ügyben eljáró tanácsa szeptember 21-ére halasztotta a jogerős ítélet kihirdetését. Mint ismert, a Magyarországon dolgozó orvos kiadatását alapfokon jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, amelynek szóvivője korábban a Maszolnak azt nyilatkozta: ilyen esetekben a legfelsőbb bíróság gyors döntést szokott hozni.

Mint korábban írtuk, a pénteki bukaresti fellebbviteli tárgyalás során a gyanúsított ügyvédje, Lucian Negrutiu arra kérte a bíróságot, utasítsa el Magyarország kiadatási kérelmét, vagy ha ezzel nem ért egyet, legalább halassza el, amíg ítélet születik abban a jogtalan fegyvertartási ügyben, amelyet elfogásakor indított védence ellen a kolozsvári ügyészség.

Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított - általa beismert, "sajnálatos" - tettével kapcsolatban pedig "kifejezetten ellenséges" közhangulat alakult ki. Negrutiu a magyar sajtóból származó értesülésekre hivatkozva azt mondta: a gyanúsítottat fenyegetések érték, egyebek közt állampolgársága és nemzetisége miatt is. Megjegyezte: a magyar hatóságok általában maguk is elutasítják állampolgáraik kiadását Romániának.

Dan Stamatiu nagyváradi orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítve. A Kolozsváron elfogott férfi kiadatását augusztus 2-án jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban fellebbezett a döntés ellen a legfelső bíróságon.

Kapcsolódók

Kimaradt?