Székelyföldi családját keresi a Skóciába örökbe adott csíkszentmártoni lány

FRISSÍTVE: Vér szerinti családját keresi egy Skóciába örökbe adott, 21 éves csíkszentmártoni lány. Próbálkozása nem reménytelen, mert néhány hete egy Írországba örökbe adott székelyudvarhelyi fiú találkozhatott a Székelyföldön élő szüleivel, a Székely Szeretszolgálat vezetője, Lukács Csaba újságíró, illetve egy Facebook-csoport segítségével.

„1995, október kilencedikén születtem Csíkszentmártonban, Hargita megyében. Ferenc Gabriellának hívtak, édesanyám neve Melinda, édesapám Ferencz Attila. Azt mondták nekem, hogy van három testvérem, akik édesanyámnál maradtak, őket nem adták nevelőszülőkhöz. Engem 1998-ban adtak örökbe, de nem egy nagy árvaházból, hanem egy kis otthonból, ahol egy Magda nevű nő nevelt. Sajnos, nem tudok többet sem az örökbeadás körülményeiről, sem a vér szerinti családomról” – így kezdődik az a háromnyelvű felhívás, amely a The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României nevű Facebook-csoport falán jelent meg vasárnap.

Ferenc Gabriella betöltötte a 21. évét, és – mint a felhívásában írja – készen áll arra, hogy többet is megtudjon a vér szerinti családjáról. Mivel kevés információja van, attól tart, hogy nem fog sikerrel járni. Ám reményre ad okot, hogy a Facebook-csoport már több mint 200 Romániából külföldre örökbe adott fiatalnak segített megtalálni a rokonait, biológiai szüleit. Sőt az elmúlt hetekben egy 23 éves, a csíkszentmártoni gyermekotthonból írországi szülőkhöz örökbe adott fúnak is a Facebook-csoport, illetve Lukács Csaba újságíró révén sikerült megtalálnia székelyföldi családját.

A székelyudvarhelyi születésű László Zsolt augusztus közepén tette közzé a Ferenc Gabrielláéhoz hasonló felhívását a közösségi oldalon. Csak a szülei nevét és helyét tudta, illetve azt, hogy a világra jövetelekor Fenyéden éltek. A fiú most Skóciában él, George Andersonnak hívják, és nem tud magyarul. Nevelőanyján kívül a Facebook-csoport működtetője, Ileana Băiescu segítette a kommunikációt, a kapcsolatteremtést a hazaiakkal.

Így találta meg a családját a székelyudvarhelyi fiú

Ileana Băiescu a Hargita megyei sajtóorgánumokat kereste meg azzal a kéréssel, hogy a felhívása leközlésével segítsenek megtalálni László Zsolt szüleit. Pár nappal később a székelyudvarhelyi Príma Rádiónál jelentkezett egy rokon, az édesapa testvére. Az uh.ro beszámolója szerint ezen a ponton kapcsolódott be a történetbe Lukács Csaba újságíró, a Székely Szeretetszolgálat elnöke, aki támogatást szerzett arra, hogy filmes csapatával kiutazzon Skóciába, majd onnan Zsoltot, a nevelőanyját és Ileana Băiescut „hazahozza" Székelyföldre, megörökítve a találkozás pillanatait.

Lukács Csaba a történet előzményeit korábban a Magyar Nemzet portálján publikálta, a megható találkozást pedig stábjával lefilmezte. A mintegy 50 perces dokumentumfilm várhatóan tavasszal lesz kész, de az M1 szombaton sugározni fog belőle egy 10 perces részletet – mondta el a Maszolnak. Az újságíró a Magyar Nemzet szombati számában egy riportot is közöl majd László Zsolt és az édes szülei egymásra találásáról.

„Még egy történet arról, milyen érdekesen működik az ember! A fiú három éves korában került külföldre, és mivel nem volt, akivel anyanyelvén beszéljen, felnőtté válására teljesen elfelejtett magyarul. De nem csak a szavakra nem emlékszik – a legkorábbi emlékképe az a pillanat, ahogyan megérkeztek a londoni repülőtérre. Erdélybe érkezve próbáltam olyan ételeket rendelni neki a különféle vendéglőkben, amelyeket gyerekként ehetett. A tárkonyos zöldségcsorba megkóstolásakor könny futott a szemébe, és azt mondta, ilyet már evett valamikor nagyon régen. Nem vagyok benne biztos, hogy kiállná a tudományos bizonyítás próbáját, de nekem úgy tűnik, hogy az ízmemória ezek szerint erősebb az anyanyelvnél!” – részlet Lukács Csaba közlés előtt álló riportjából.

Már magyarokhoz is eljutnak a felhívások

Lukács Csabától megtudtuk, hogy a Facebook-csoport és az adoptedfromromania.com portál létrehozója, Ileana Băiescu egy buzăi születésű óvónő, aki felnőttkora óta Írországban él. A Facebook-csoport eredetileg csak kétnyelvű (román és angol) volt, és tavaly januárban hozta létre, miután egy romániai születésű ismerőse arra kérte, segítsen neki felkutatni a szüleit. Ma hatezer tagja van a közösségnek, túl vannak a kétszázadik megoldott eseten, és még több száz fiatal reménykedik a sikerben. Az óvónő egyébként a román hatóságoktól alig kapott segítséget, a sajtó támogatásával lehetett csak eredményes.

A Székely Szeretetszolgálat elnöke Ileana Băiescun keresztül jutott el László Zsolthoz. Megtudta, hogy a román óvónő magyar fiatalokon is próbált segíteni, de nem jár sikerrel. „A szokásos csatornáin – román sajtóban, román nyelvű Facebook-oldalakon – hiába pörgette az ügyüket, nem volt visszajelzés. Nem értette, hogy miért. Elmagyaráztam neki, hogy Erdélyben párhuzamos társadalmak vannak. Ha eredményt akar, akkor az erdélyi magyar sajtóban kell pörgetni az magyar fiatalok ügyét” – részletezte a Maszolnak az újságíró.

Lukács Csaba ezért felajánlotta Ileana Băiescunak, hogy ha magyar fiatalokon akar segíteni, akkor a felhívásaikat szívesen lefordítja magyarra, és gondoskodik arról, hogy segítségkérésük a magyar nyelvű sajtóba és magyar közösségi oldalakra is eljusson. Így jelenhetett meg magyarul a The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României Facebook-csoportban Ferenc Gabriella felhívása is.

A Skóciában élő lányt egyébként most nyilván nem Ferenc Gabriellának hívják, a nevelőszüleitől kapott nevét egyelőre nem kívánja nyilvánosságra hozni.

FRISSÍTÉS: Lukács Csaba újságíró arról tájékoztatta portálunkat, hogy már jelentkeztek nála Ferenc Gabriella féltestvérei, és már jó nyomon vannak az édestestvére megtalálására.

 

Kimaradt?