banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Hallgatnak a Hargita megyeiek, ha korrupciós esetről van tudomásuk

A Hargita megyeiek nem jelzik a hatóságoknak, ha korrupciós esettel szembesülnek – panaszolta a megye főügyésze csütörtökön, a korrupció megelőzéséről tartott csíkszeredai kerekasztal-beszélgetésen.

Az ország hét városában zajlik a Pro Democrația Egyesület szervezésében, valamint a németországi Hanns Seidel Alapítvány támogatásával az a kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amelynek célja a Romániában tapasztalt korrupciós esetek, valamint a megelőzési módozatok ismertetése. 

Csütörtökön Csíkszeredában a belügyminisztériumi Korrupcióellenes Igazgatóság megyei és országos munkatársai tartottak előadásokat, amelyeken ismertették a korrupció megelőzésére irányuló specifikus módszereket. A rendezvény a Korrupciómegelőzés – út a feddhetetlenség felé címet kapta. Csíkszeredán kívül Aradon, Zilahon, Szucsáván, Craiován, Târgoviștén, valamint Giurgiuban zajlott hasonló kampány.

Csíkszeredában a kerekasztal-beszélgetéseken kívül a lakosságot is bevonják a tudatosító kampányba: korrupcióellenes labirintust állítanak fel pénteken a csíkszeredai megyeháza külső oszlopcsarnokában, amelyet bárki meglátogathat. A diákok bevonása és ezáltal tudatosításuk is megtörténik a labirintusnak köszönhetően: az Octavian Goga Főgimnázium önkéntes diákjai segítenek pénteken a román és magyar nyelvű tájékoztató panelekből álló labirintus megépítésében, amely 11 órától kezdődően 2-3 órán keresztül látogatható.

A csütörtöki kerekasztalt Jean-Adrian Andrei, Hargita megyei prefektus nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy Csíkszeredába is elhozták a kampányt. Meglátása szerint a kezdeményezés jótékony hatással lehet a lakosságra, ami azért is jelentős, mert növeli az emberek bizalmát az igazságszolgáltatásban. Felhívta a figyelmet a fiatalokkal való foglalkozás fontosságára, hiszen ők lesznek azok, akik a jövő politikáját művelik, illetve a közigazgatásban is ők dolgoznak majd.

„Nem tipikus az állampolgárok viszonyulása”

Lucia Airinei Hargita megyei főügyész azt mondta, hogy megyében nem tipikus az állampolgárok viszonyulása a korrupció megelőzéséhez. Szomorúan tapasztalták, hogy a Hargita Megyei Korrupcióellenes Szolgálathoz 2016-ban egyetlen panaszt sem nyújtottak be. Az igazságszolgáltatásban zajló korrupciós perek közül kettőt zártak le idén, ami szintén nagyon kevés.

Hargita megye lakói a harghita.dga@mai.gov.ro email címen, valamint a 0266-310280-as telefonszámon jelezhetik, ha korrupciógyanús esettel találkoznak. Panaszt tehetnek továbbá az országosan elérhető 0800.806.806-os ingyenes zöld számon a hét minden napján, 24 órában.  

Titov Gherghe, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság megelőzési szolgálatának vezetője ismertette azokat a módszereket, amelyeket az általa képviselt intézményben 2010 óta kidolgoztak. Többek között a belügyhöz tartozó intézmények alkalmazottait képezték ki, illetve figyeltek arra, hogy az új munkatársak versenyvizsgája se legyen kifogásolható. Az Iskola másként programban is részt vettek. Tapasztalatcserét folytattak továbbá a bolgár és magyarországi hasonló intézményekkel.

A sofőrvizsgák tisztaságára vonatkozó fontos lépéseket is ismertette: az első az volt, hogy az elméleti vizsgát csak számítógépen lehet letenni, ezzel kizárták a csalás lehetőségét. Fontos következő lépésként jelölte meg a vizsgán használt autók hangrögzítővel és kamerával való felszerelését is.

Kapcsolódók

Kimaradt?