Családi erőszak Romániában: hat év alatt közel 800 halálos áldozat

Mellbevágó számokat sorakoztatott fel nemrégiben a Nők és Férfiak Esélyegyenlőségének Országos Ügynöksége. Az adatok szerint Romániában a férfiak meglehetősen nagy része, úgy véli, a nő a férfi tulajdonát képezi, aki büntetlenül bármit megtehet vele.

Az országban emiatt aggasztó módon megszaporodott a családi erőszak, amely nem egy esetben emberéletet is követelt. Az ügynökség adatai szerint 2010 és 2015 között a családi erőszak következtében csaknem nyolcszáz ember veszítette életét. A halálos áldozatok száma nagyjából azonos maradt a hat év során. Így 2010-ben 175, egy évvel később 138, 2012-ben 141 nő életét követelte a családon belüli erőszak. A 2013-as esztendőről nincsenek adatok, 2014-ben 142, tavaly pedig 186 nő esett halálos áldozatául férje erőszakos akcióinak.

Ezek a számok természetesen nem tartalmazzák az „egyszerűen csak megvert” nőket, akik rendszeresen nem csak komoly fizikai, de súlyos lelki sérüléseket is szenvednek férjük „nevelési módszereitől”. Az országos ügynökség adatait kommentlva az egyik bukaresti lap „barbár országnak” nevezte Romániát, amelyben a nők férfipartnereik kiszolgáltatottjai.

„Jobb házaknál” is előfordul

A szociológus Mircea Kivu a riasztó adatokat azzal magyarázza, hogy Romániában erőteljesen élnek még a „régi” családi hagyományok, amikor a férfi volt az „úr a házban”, jogában állt fizikailag és lelkileg bántalmaznia hitvestársát, akinek mindezt szótlanul tűrnie kellett.

Ráadásul a közvélemény sajnos nem egyszer az agresszornak ad igaza, és úgy ítéli meg, hogy a feleség volt a hibás, így megérdemelte büntetését. Ezeket a jelenségeket gyakoribbá teszi a szegénység, az alkoholizmus, de az erőszak más társadalmi körökhöz tartozó családoknál is viszonylag gyakran előfordul.

A ügynökség három átfogó országos programmal kívánna csökkenteni a családon belüli erőszak gyakoriságán. Terve az, hogy az elkövetkező pár évben legalább is 10 százalékkal kisebb legyen a családi erőszaki miatt elhunyt személyek száma. Ennek érdekében a jövőben negyvenkettőre emelik egyrészt az erőszakot elkövetőket tettük következményeire figyelmeztető, és ugyanennyire emelnék a női áldozatoknak tanácsokat adó központok számát, utóbbiak számára tizenhat sürgősségi befogadó központot is létesítenének.

Jelenleg Romániában három bukaresti kerületben és10 megyében nem működnek a családi erőszak áldozatává vált nők számára menedéket nyújtó központok. Ilyen megye például Erdélyben Szatmár, Szilágy, Temes és Krassó-Szörény megye. Ugyanakkor 42 szakértői csoportot is létesítenek majd.

Bűnvádi eljárás az agresszor ellen

E programok fontos célkitűzése az, hogy legalább 20 százalékkal növeljék a vezetői és döntéshozói tisztségekben lévő nők számát.Az önmagukban bízó nők ugyanis nagyrészt megszabadulnak félelmeiktől, és fellépnek az erőszak ellen is. Mindezeket az intézkedéseket 2017 és 2019 között hajtanák végre, több mint 48 millió lejes állami támogatással.

Az illetékes román hatóságok kiemelt feladatuknak tekintik, hogy intézkedéseikkel mindenben megfeleljenek a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését célzó, Isztambuli Konvenciónak is nevezett Európai Uniós egyezménynek, amelyet Románia is ratifikált. 

Az ügynökség államtitkára, Andra Croitoru szerint módosítani kell a Büntető Törvénykönyvet és a Büntető Perrendtartási Törvénykönyvét is, amelyeknek a jövőben tartalmazniuk kellene a nemi szervek megcsonkításának, az erőszakolt házasságnak, a „becsületbeli gyilkosságnak” a bűncselekményét is.

Az államtitkár derűlátó annak tekintetében, hogy Románia mindent megtesz az Isztambuli Konvenciós tiszteletben tartásáért. A törvénymódosítások nem csak a nőknek nyújtanak védelmet, de az agresszorokat is érintik. Így például a bántalmazott nő a jövőben már nem vonhatja vissza panaszát, amelyet gyakran éppen az agresszor nyomására kényszerült megtenni. Az áldozat védelmét szolgáló intézkedéseket megszegő agresszor ellen pedig a korábbi egyszerű pénzbeli büntetések helyett bűnvádi eljárás indul.

Kevésbé optimisták viszont a nem kormányzati szervezetek, amelyek üdvözlik ugyan az országos programokat, de úgy vélik, a román hatóságok időhúzásra játszanak. Ezt volt a meggyőződése a brassói Alternatív Lépések Egyesülete munkatársának is, aki részt vett a kormányilletékesekkel a családi erőszak megelőzéséről folytatott tárgyalásokon.

A Sensiblu Alapítvány igazgatója, CristinaHoria szerint a központi hatóságok mellett az intézkedéseknél nagy szükség van a helyi szervek támogatására is, hiszen pénzbeli hozzájárulásuk nélkül az áldozatokat megsegítő központok rövid idő alatt bezárhatják kapujukat.

Az Isztambuli Konvenció

Románia 2016-ban ratifikálta az Isztambuli Konvenciót, amely kiterjedt segélyt nyújt az érintett nőknek. Az egyezmény szerint mindennek érdekében az állami intézményeknek – a rendőrségnek, a társadalombiztosítási igazgatóságoknak – össze kell fogniuk a szenvedők megsegítéséért, a z érintett nők erőszakos környezetből történő kiragadásáért, ők ugyanis a továbbiakban nem maradhatnak többé azonos lakásban az agresszorral.

A konvenció értelmében az áldozatokat befogadó otthonokat kell létesíteni, ingyenes segélykérő telefonvonalat kell biztosítani számukra, egyben pedig büntetőjogilag kell felelősségre vonni azokat, akik megszegik az áldozatokat védő rendelkezéseket. A szöveg tiltja az úgynevezett becsületbeli gyilkosságokat, a nemi szervek megcsonkítását, az erőszakos házasságokat is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?