Ezért mennek szét a házasságok Romániában

Öt házasságra egy válás jutott Romániában a 2013-ban készült statisztika alapján. Az országban egy házasság átlagosan 13,6 évig tart, a legfőbb válóokok egyike a hűtlenség, amely a házasság első tíz évében tetőzik.

A válások száma tavaly kissé mérséklődött: 2013-ban 28 507 házaspár ment szét, háromezerrel kevesebb, mint a megelőző esztendőben. Ugyancsak tavaly 100 házasságra 19,7 válás jutott, amint az az Országos Statisztikai Hivatal kimutatásaiból kiderül.

A házasságok 3,3 százalékban a felek egyikének – vagy mindkettőjüknek – a hűtlensége miatt mentek szét, 2,5 százalékban az alkoholizmus volt a válóok, 2,3 százalékban a családi erőszak, 3,5 százalékban ezeknek az okoknak a kombinációja okozta a kenyértörést. Más okokra az elvált családtagok 23,9 százaléka hivatkozott, 65 százalékban pedig a felek közös megegyezéssel döntöttek az elválásról.

Szociológusok érdekes megállapításra jutottak. Adataik szerint a válások számának csökkenése rossz hír a gazdaságra nézve. Az egyetértés szinte általános abban, hogy gazdasági föllendülés idején megnő a válások száma, míg például a munkanélküliség egy százalékos növekedése a válások számának 1,7 százalékos csökkenésével járt.

Húsz év után

A válóokok közül a hűtlenség a házasságok során két időszakban csúcsosodik. Egyrészt a házasság ötödik-hatodik évében, illetve húsz esztendő után szerepel a legnagyobb mértékben a válást előidéző tényezők között. Hasonló a helyzet – és ugyancsak ezekben az időszakokban – válnak el legtöbben az alkoholizmus illetve a családi erőszak miatt.

Érdekes az is, hogy leggyakrabban azok a családok válnak, amelyek több mint húsz évig együtt voltak. ennek magyarázata abban rejlik, hogy ennyi idő alatt immár annyi rossz gyűlt fel a házastársak között, hogy azok már képtelenek egymást elviselni. A legkevesebb válást egy év és két év, illetve nyolc és kilenc évig tartó házasságok esetében jegyezték.

A statisztikák szerint a romániai házastársak közül igen sokan 2013-ban már nem az első, vagy a második házasságuknál tartottak, hanem a harmadszorra vagy negyedszerre próbáltak szerencsét. Az időtartamot illetően a legelső házasság tart statisztikailag a legtovább, majd a házasságok számának gyarapodásával egyenesen arányban rövidül az együttélés időszaka is. szociológusok mindezt azzal magyarázzák, hogy a többször is megházasodottak számára „nem nagy ügy” egy válás, és ilyen tekintetben mindezt a hagyományos társadalmi normák vagy vallásos meggondolások csupán alig tompítják.

Az első válás egyébként férfiaknál leggyakrabban 35-39 év közötti házastársak esetében következik be, a nők pedig 30-34 éves korukban jutnak el a válás gondolatához.  A nős férfiak több mint 21, a házas nők csaknem húsz százaléka vált el ebben az életkorban.

Bukarest vezet – Kovászna „lemaradt”

A legtöbb válást 2013-ban Bukarestben, valamint Konstanca, Iasi, Prahova és Brassó megyében jegyezték. A fővárosban például ebben az évben 2876 válást mondtak ki. E számnak alig felével, 1271 válással Konstanca megye következik, Iasi megyében 1094, Prahova megyében 1088, Brassó megyében pedig 1075 válást mondtak ki, emellett 1000 fölött volt a válások száma Bacau megyében is. A lista túlsó végén Kovászna, Beszterce-Naszód és Giurgiu megye áll. A székelyföldi megyében például tavaly mindössze 203 válást tartottak nyilván, de a házastársak közötti kenyértörések száma Giurgiu megyében is csak 264 volt, Beszterce-Naszód megyében csupán 280.

Az életkort illetően, a 30 év alatt elvált nők száma több mint kétszerese volt a hasonló életkort elért férfiakhoz viszonyítva. Férfiaknál egyébként a válások bekövetkeztének átlagos életkora 40,8 tized év volt, nőknél pedig 37,2 év. Megyei lebontásban a legmagasabb életkorban – férfiaknál 42,3, nőknél 38,7 év – Kovászna megyében került sor az első válásra, a lista túlsó végén a férfiak esetében Szatmár megye, a nők esetében Vrancea megye található, 38,8, illetve 35,1 esztendővel.

Egyetlen szülővel

A tavalyi esztendőben statisztikailag 13,6 évnyi együttélés során került sor házasságbontásra, Bukarest-Ilfov megye térségében ez a szám a legalacsonyabb, 12,5 év volt, az Észak-Nyugati országrészben pedig 14,4 év. A legtürelmetlenebb házastársakat egyébként Ilfov megyében jegyezték, itt 11,7 évig tartott egy házasság, a legtovább viszont Kovászna megyében bírták egymással a házastársak, akik átlagosan 15,6 évig éltek együtt.

Érdekes adat a válások és az iskolai végzettség arány is: mint kiderült az alsóbb végzettséggel rendelkezők nagyobb számban válnak el, mint az egyetemet végzettek. Az elemi iskolai végzettséggel rendelkezők 818 esetben váltak, a líceumot végzetteknél ez a szám megközelítette a 12 ezret, míg az egyetemi végzettséggel rendelkezők viszont csupán 4002 alkalommal váltak a tavalyi évben.

A legszomorúbb viszont az, hogy a válások összlétszámából 44,2 százalékot tett ki azoknak a házaspároknak a száma, akiknek kiskorú gyermekük volt. A kimondott válások nyomán 17 ezer gyermek maradt pusztán egyetlen szülővel.

Kimaradt?