Rossz papírt töltött ki, menekültotthonba került egy kínai turista Németországban

Csaknem két hetet töltött egy németországi menekültotthonban egy kínai turista, mert tévedésből lopási bejelentés helyett menekültjogi kérelmet írt alá. „Elindított egy gépezetet, amelyből nem tudott többé kikerülni” – mondta Christoph Schlütermann, a dülmeni menekültotthont üzemeltető Német Vöröskereszt vezetője hétfőn. Az esetről a Dülmener Zeitung című helyi lap tudósított.

A menekültstátuszt kérelmező kínai férfit július elején szállították egy regisztrált menekültekkel teli busszal Dortmundból Dülmenbe, ahol nagyon hamar kitűnt a többiek közül. „Annyira más volt, mint a többiek: nagyon, nagyon gyámoltalan” – mondta Schlütermann. A férfi különösen viselkedett, nagyon udvarias módon próbálta felhívni magára a figyelmet. Az egyik segítő egy fordítóapplikáció segítségével kezdett kommunikálni a kizárólag mandarin nyelvet beszélő férfival. Idővel nyilvánvalóvá vált, hogy az egyik észak-kínai tartományból érkezett 31 éves utazó nem menedéket keres, hanem Franciaországba és Olaszországba akar utazni.

A város kínai étterméből a hatóságok segítségére siető tolmács derített fényt a férfi történetére: miután Stuttgartba érkezett, ellopták a pénztárcáját, ám ahelyett, hogy a rendőrségen tett volna feljelentést, ügyével valahogy egy heidelbergi hivatalba került, ahol egy menedékjogi kérelmet tettek le elé, melyet aláírt. Ezt követően vitték el Dortmundba, ahol a menekülteket elsőként fogadó intézményben elvették tőle útlevelét és vízumát, valamint ujjlenyomatot is vettek tőle.

„Ezzel bekerült a rendszerünkbe és ugyanúgy kezelték, mint bármely más menedékkérőt” – mondta a felelős hatóság szóvivője. A férfit megvizsgálták, megkapta a megérkezését regisztráló papírokat és Dülmenbe vitték, ami ellen ő nem tiltakozott. „Azt tette, amit mondtak neki” – fogalmazott Schlütermann.

A történtek pontos rekonstruálása tizenkét napig tartott. „Dolgozóink egész nap konzulátusokra telefonáltak az ügyében, ám kezdetben senki nem ismerte őt” – mondta a Német Vöröskereszt képviselője. Hozzátette: a helyzetet nehezítette, hogy vízumát a felelős hatóságok elkavarták. Miután pótolták dokumentumait, a botcsinálta menekült folytathatta utazását.

Kimaradt?