Minden, amit az Untoldról tudni kell

Kevesebb, mint 72 órán belül startol az Untold fesztivál Kolozsváron. Mutatjuk, mi mindent kell tudni ahhoz, hogy a bulizás zökkenőmentes legyen. 

A nagyszabású eseményen olyan nagynevű lemezlovasok lépnek fel, mint Armin Van Buuren, Tiesto, Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike és Martin Garrix. Augusztus 4-7. között több mint 150 nemzetközi művész fordul meg a fesztivál színpadain, többek között DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE, AFROJACK, ARMIN VAN BUUREN, HARDWELL, MARTIN GARRIX, TIESTO, FAITHLESS, PAROV STELAR, Chase and Status DJ Set, Dannic, Dubfire Live: Hybrid, Dub Fx, Ella Eyre, James Arthur, Jamie Jones, Jeru the Damaja, Kwabs, Lost Frequencies, Mazde, Nahko and Medicine for the People, Netsky DJ Set, Pendulum & Verse DJ Set, Route 94, Rudimental DJ, Sasha, Scooter, Sharam, The Asteroids Galaxy Tour, Y’akoto.

Hogyan juthatsz be a fesztiválra?

A karszalagokat augusztus 3-tól lehet kiváltani a Sétatér magyar állami színház felöli bejáratánál. Ez az egyedüli helyszín, ahol jegyeket és bérleteket lehet vásárolni. Azok, akik egynapos belépőt szeretnének, a fesztivál bejáratánál található 5 pénztárnál vásárolhatják meg. 

A fesztivál területére tilos a belépés a következő tárgyakkal: hátizsák, kábítószerek, üvegek, palackok, lézerek, táskák, pénztárcák, sprayek, kések, veszélyes fegyverek, pirotechnikai eszközök, ételek vagy italok, állatok, esernyők (eső esetében ajánlott az esőköpeny), tűzveszélyes vagy robbanékony anyagok, fényképezőgépek, bármilyen DSLR gép, bármilyen tárgy, amely veszélyes lehet a résztvevők számára.

A fesztiválra orvosi igazolás kíséretében be lehet vinni: gyógyszereket, inzulint, orvosi cseppeket, asztma sprayt.

Az övtáska és teleszkópos zászló engedélyezett. A tárgyak teljes listája itt található. 

Logisztika: elképesztő számok

Több mint 5000 személy dolgozik az Untold fesztivál helyszíneinek megépítésén, ezek közül több mint 1200 személy önkéntes. Ami a fesztivál logisztikáját illeti, jó hír, hogy a helyszíneken biztosított mosdók számát 350-el bővítik. A főszínpad, amely az URSUS UNTOLD ARÉNA nevet viseli, sokkal nagyobb lesz, mint tavaly: 28 méter magas és 120 méter széles. A színpad áramellátása 5 kisebb falu havi fogyasztását teszi ki. A színpadon több mint 35 kilométer kábelt használtak, a fesztivált körülvevő kerítés pedig meghaladja a 8 kilométert. A dizájn és grafika elemein 800 órát dolgozott 15 szakember.

Rengeteg rendőr, csendőr felügyel a biztonságra

Hétfőn a fesztivál sajtótájékoztatóján Emil Boc, Kolozsvár polgármestere elmondta, a fesztivál ideje alatt a rendőrséggel és más állami szervekkel is szorosan együttműködik a polgármesteri hivatal a közbiztonság érdekében. A főszervező, Bogdan Buta biztosított mindenkit afelől, hogy az Untold az egyik legbiztonságosabb helyek egyike lesz.

A biztonságra több mint 600 rendőr és 400 csendőr, valamint 125 helyi rendőr felügyel. Ezenkívül több mint 500 biztonsági őr dolgozik a fesztiválon. A katasztrófavédelmi felügyelőség két mozgókórházat is biztosít az aréna területén. A kolozsvári kórházak szintén készenlétben állnak.

Utcákat zárnak/zártak le

A fesztivál ideje alatt a következő utcákat zárják le, illetve zárták le:

  • Stadion utca (Aleea Stadion) – Július 30. 01:00 órától augusztus 9. 22:00 óráig;
  • Bem utca (George Coșbuc), a Függetlenség sugárúttól (Splaiul Independenței) a Fürdő utca (Cardinal Iuliu Hossu) találkozásáig – augusztus 2. 01:00 órától augusztus 8. 23:00 óráig;
  • Függetlenség sugárút (Splaiul Independenței) – a Garibaldi hídtól a Napoca hídig – augusztus 2. 01:00 órától augusztus 8. 23:00 óráig.

A szervezők napi 60 000 résztvevőre számítanak, emiatt a sportcsarnok, a stadion és a Sétatér bizonyos részeiről átirányítják a közlekedést.

A belépőjeggyel nem rendelkezők számára korlátozásokat vezetnek be a következő utcák és épületek esetében: a villamosművek utcái, Stadion utca (Aleea Stadion), Bem utca (George Coșbuc), Fürdő utca (Cardinal Iuliu Hossu), Függetlenség útja (Splaiul Independenței), művészeti és formatervezési egyetem épülete, Kaszinó épülete - ezek augusztus 2. (23:00 órától) és augusztus 8. (15:00 óráig) között zárva lesznek. Ugyanebben a periódusban, augusztus 4-7. között a Főtéren az UNTOLD együttműködésével zajlik a Napoca Music Event, emiatt a tér nyugati részén lezárják a közlekedés augusztus 2. (01:00 órától) és augusztus 9. (23:00 óráig) között

A buszjáratok is módosulnak

A kolozsvári közszállítási vállalat a Sétatér környékén az Untold fesztivál ideje alatt (augusztus 2., 00:00 óra – augusztus 8. 4:30 óra) között több módosítást is életbe léptet.

A 101-es és 102-es villamosok helyett buszok fognak járni 101A jelzéssel. A kolozsvári aréna megállójában nem állnak meg a tömegközlekedési eszközök.

A 30-as busz a következőképp fog közlekedni:

  • Oda: Hétvezér tér (P-ța 14 Iulie), Vasvári Pál utca (str. O. Goga) – Függetlenség útja (Spl. Independenței) – Malom utca (G. Barițiu) – Széchenyi tér (P-ța M. Viteazul) – Postakert (str. Cuza Vodă) – Dónát negyedi végállomás.
  • Vissza: Dónát negyedi végállomás (D-dul 21. Dec. 1989) – Wesselényi út (Reg. Ferdinand) – Malom utca (G. Barițiu) – Függetlenség útja (Spl. Independenței) – Vasvári Pál utca (str. O. Goga) – Hétvezér tér (P-ța 14 Iulie).

Az M26-os buszt a Függetlenség útjáról a Garibaldi híd fele terelik el.

Augusztus 4. és 8. között a következő éjszakai járatokat indítják be:

  • 6: str. Szamosfalvi út – Bucsony út (A. Vlaicu – str. Bucium);
  • 25: Főtér – Bucsony út (Unirii – str. Bucium);
  • 30: Dónát negyedi végállomás - Szamosfalvi út (B-dul 1 Decembrie 1918 – str. A. Vlaicu);
  • 46:  Hajnal negyed – Széchenyi tér (Cart. Zorilor – P-ța M. Viteazul);
  • M26: Fenes – Hétvezér tér (Florești Cetate – P-ța 14 Iulie).

Ezeken a napokon 23:00 és 04:00 óra között a 6-os, a 30-as, a 46-os számú buszok 30 percenként járnak majd, a 25-ös busz 15 percenként, 04:00 és 05:00 óra között pedig 8-10 percenként. Az M26-os óránként közlekedik. Szükség esetén újabb járatok is indulnak. Éjjel 04:00 órakor a koncertek lejártával a 6-os és 25-ös busz az Unió (Memorandumului), gyerekkorház (Spitalul de Copii) és gazdász (Agronomia) megállókban várja a fesztiválozókat, az M26-os pedig a sportcsarnoknál.

Az Untold fesztivál ideje alatt a jegyvásárlást ellátó irodák állandóan nyitva lesznek. Az éjszakai buszokon egy jegy 3 lejbe kerül, jegyet a sofőrtől, ellenőröktől és automatákból lehet vásárolni. A bérlet az összes vonalra egy napra 12 lej, az utazási kártya az összes vonalra egy napra pedig 13 lejbe kerül. Bérletért az összes vonalra három napra 20 lejt kell fizetni, bérlet az összes vonalra egy hétre pedig 41 lejbe kerül.

Parkolási lehetőségek

Azok, akik autóval szeretnének jönni a fesztiválra, három parkolási lehetőség közül választhatnak, amelyek a rendezvény közelében lesznek.

Ingyenes parkolási lehetőség a SUN strand parkolójában – 1000 hely.

A város központjában két fizetős parkolási lehetőség van:

  • A polgármesteri hivatal parkolója – 382 parkolóhely. Elővételben 19:00-07:00 óra között (következő nap) a parkolás díja 1 lej/autó.
  • A Multiplex Leul parkolója – 400 parkolóhely. A parkolási díj 3 lej/óra, 15 lej/nap, 50 lej/4nap.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?