Terveit ismertette a Maros megyei önkormányzat új elnöke

Megválasztása és beiktatása utáni első sajtótájékoztatójára hívta össze a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermébe az újságírókat Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke. Az általa vezetett hivatal munkaközösségét ismertette, majd felsorolta azokat a halasztást nem tűrő feladatokat, amelyek megoldásához már hozzáláttak.

Péter Ferenc munkáját a megyei elnöki hivatalban Kozma Mónika, Kelemen Márton és Lukács Katalin segíti egyelőre, a továbbiakban még egy személyre lesz szükség – tudták meg az újságírók. A megyei elnöki kabinet mellett egy sajtóiroda is fog működni, amelynek hivatása az újságírók folyamatos tájékoztatása lesz, az átláthatóság és a lakossággal való állandó kapcsolat céljából.

Maros megyében 102 közigazgatási egység létezik, ötszáznál több település, a megyei tanácselnök szeretne valamennyi polgármesterrel kapcsolatban állni, meghallgatni gondjaikat, javaslataikat, felmérni problémáikat.

Ami a terveket illeti, a Szentpál község melletti, még Lokodi Edit Emőke elnöksége alatt elkezdett, majd Ciprian Dobre elnök által hanyagolt regionális hulladéktározó befejezését tartja a legsürgetőbbnek. Jelenleg Segesváron van a legközelebbi szeméttározó, de azt néhány hónapon belül be kell zárni és utána száz kilométernél is távolabbi tározóba, Hargita megyébe kell vinni a hulladékot, aminek egyik következménye a költségek emelkedése lesz – ismertette a helyzetet az elnök. A szentpáli létesítmény befejezésére meghirdették már a közbeszerzési pályázatot, augusztus 1-ig jelentkezhetnek a cégek és remélhetőleg szeptember 1-ig megkötik a nyertessel a szerződést. A folyamatban levő projektek között a motor-park befejezése szerepel, amely 60 százalékban elkészült, mostanában kötöttek szerződést egy céggel, amely vállalta, hogy 14 hónap alatt befejezi az idegenforgalmi szempontból fontos létesítményt.

Az elsődleges teendők között szerepel a Transilvania Repülőtér is, amelynek vezérigazgatói tisztségét Peti András nyerte el, az önkormányzatnak kell megerősítenie az állás betöltését, ám ahhoz egy dokuementum érkezését várják a pénzügyminisztériumból. A kifutópálya javítási munkálatai mellett még sok probléma vár megoldásra, amely mind az új menedzser feladatai közé tartozik majd.

Péter Ferenc elmondta, szeretné, ha Marosvásárhely és Bukarest között rendszeres repülőjárat indulna, hiszen gyakorlatilag elszigetelt a megye a fővárostól. A tervek között a megyei utak javítása szerepel még, hiszen a 800 kilométernyi utakból mindössze 50 kilométernyit sikerült a múlt ciklusban megjavítani. Augusztusban elkezdődik a Kultúrpalota és a Természettudományi Múzeum külső felújítása, a marosvásárhelyi megyei kórház, a dicsőszentmártoni kórház és egy szászrégeni egészségügyi intézmény korszerűsítése, a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti útszakasz rehabilitálása, valamint a Szeben megyei önkormányzattal közösen a Szentágota és Segesvár közötti út javítása.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?