Először van magyar alpolgármestere Segesvárnak

Először van magyar alpolgármestere Segesvárnak, ahol a magyar lakosság számaránya alig 16 százalék - adta hírül a Szekelyhon.ro.

Az RMDSZ színeit képviselő Tóth Tivadart a helyi önkormányzati testület választotta alpolgármesterré, miután a magyar érdekvédelmi szövetség megállapodásra jutott a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke történelmi fordulatként jellemezte az alpolgármester-választást, hiszen a helyi magyarság rendszerváltozás után először szerzett tisztséget a város vezetésében. Az RMDSZ-nek az eddigi két önkormányzati képviselő helyett hármat sikerült bejuttatnia az önkormányzatba, a hét szociáldemokrata képviselővel együtt pedig éppen hogy többséget alkotnak.

Az RMDSZ Maros megyében a PSD-vel kötött megállapodást, és ennek köszönhetően vált a megyei önkormányzat elnökévé Péter Ferenc. A megyei megállapodásnak volt része a segesvári alpolgármesteri tisztség is.

A Marosvásárhelytől mintegy 50 kilométerre fekvő Segesvár középkori váráról híres, amely Romániában az egyetlen ilyen műemlék létesítmény, amely lakott terület. A város jelentős számú külföldi turistát vonz.

Kapcsolódók

Kimaradt?