Nőtt az RMDSZ-es önkormányzati tisztséget elnyerő nők száma

Ha nem is minden téren a remélt, 50 százalékos mértékben, de nőtt az RDMSZ-es önkormányzati képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek száma - számolt be pénteken Biró Rozália Bihar megyei szenátor az RMDSZ Nőszervezetének vezetője.

Helyi női önkormányzati képviselők száma 2012-ben 248 volt, az idei helyhatósági választáson 286 nő szerzett mandátumot. Biró Rozália elmondta, ez a szám még változhat, hiszen nem mindenütt alakultak meg a helyi tanácsok.

Ami az arányokat illeti, az RMDSZ Nőszervezete korábbi összesítéséből kiderül, hogy az önkormányzatokban mandátumot szerzett RMDSZ-esek mindössze 12 százaléka nő.

Több nő nyert el polgármesteri tisztséget

A női polgármesterek száma azonban nőtt. Az ismételten mandátumot szerző bihari Nagy Gizella (Bihar megye), a szilágybagosi Marina Ida Magdolna (Szilágy megye) és bálványosváraljai Mureșan Ildikó (Kolozs megye) mellett Székelykocsárdon (Fehér megye) Csegzi Edit, Kisiratoson (Arad megye) Korondi Józsa Erika az RMDSZ színeiben, míg a maroskeresztúri (Maros megye) Kovács Edit és a málnási (Kovászna megye) Szotyori Angéla függetlenként, az RMDSZ támogatásával nyerte el a polgármesteri tisztséget.

A szövetség színeiben 18 hölgy lett alpolgármester, hattal többen, mint 2012-ben. Alpolgármester lett például Nagybányán (Máramaros megye) Vida Noémi, Nagyenyeden  (Fehér megye) Lőrinc Helga,  Csíkszentléleken (Hargita megye) Krézsek Erika és Maroszentannán (Maros megye) László Ildikó.

A megyei tanácsokban tevékenykedő nők száma nem változott, 2012-ben és idén egyaránt 11-en szereztek mandátumot, megyei önkormányzati alelnöki tisztséget pedig Ambrus Izabella kapott Brassó megyében.

A Nőszervezetnek, mely szeptemberben lesz három éves, ez volt az első jelentős megmérettetése - mondta Biró Rozália, aki megköszönte a hölgyek munkáját. Hozzátette: folytatják többek között a Sikeres nők iskolája sorozatot, illetve készülnek az őszi parlamenti választásra, vélhetően augusztusra eldől, melyik megyében ki méretkezik meg a hölgyek közül.

A Nőszervezet elnöke azt is elmondta: összességében nőtt a női önkormányzati képviselők, vezetők száma, azonban hosszú az út addig, ameddig elérik a romániai átlagot, amely egyébként az uniós átlagnál alacsonyabb.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?