Maros megye: összefognak az RMDSZ háta mögött a román pártok?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szervezetének elnöke szerint komolytalan a liberálisok Facebookon tett ajánlata az RMDSZ elleni összefogásra. Vasile Gliga képviselő a Maszolnak elmondta, a PSD az RMDSZ-szel is tárgyal a megyei önkormányzat vezetői tisztségének elosztásáról.

Elképzelhető, hogy dugába dől a Nemzeti Liberális Pártnak az a terve, hogy az RMDSZ háta mögött összefogjon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és ellehetetlenítse Péter Ferenc megválasztását a Maros megyei tanács elnöki tisztségébe. Legalábbis erre utal, hogy a PSD Maros megyei szervezetének elnöke, Vasile Gliga egyelőre elhárította a PNL Maros megyei társelnökeinek erre tett ajánlatát.

Mint ismert, a liberálisoknak 10, a szociáldemokratáknak 10, az RMDSZ-nek pedig 15 tanácsosa van a 35 tagú Maros megyei tanácsban. Ezekre az erőviszonyokra hivatkozva a PNL két társelnöke, Marius Pașcan és Ciprian Dobre hétfő este Facebook-oldalán összefogást ajánlott PSD-nek annak érdekében, hogy Maros megye tanácsát egy román politikus vezesse. Javaslatuk szerint az elnöki tisztséget a szociáldemokraták kapnák meg, a PNL-nek és az RMDSZ pedig egy-egy alelnöki poszt jutna.

„Nagyon komolytalan a liberálisok javaslata. A pártok közötti megyei szintű tárgyalások sokkal fontosabbak annál, mintsem hogy Facebookon üzengessünk egymásnak. Ki hallott még ilyet? Ez vicc vagy blöff” – nyilatkozta kedden a Maszolnak Vasile Gliga. A képviselő elmondta, hogy eddig a PNL egyik társelnöke sem kereste meg személyesen vagy telefonon az ajánlattal, és amíg ezt nem teszik meg, nem is veszi őket komolyan.

A politikus közölte: a PSD megyei szervezetének vezetősége a későbbiekben dönti el, hogy melyik párttal fognak össze a megyei tanácsban a többség kialakításához. Hozzátette, a döntés meghozatala előtt konzultálni akar a párt Maros megyei polgármestereivel, és ez a folyamat akár a hétvégéig is eltarthat.

Vasile Gliga elmondta, a PSD országos vezetésének döntése értelmében a szociáldemokraták elsősorban a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) tárgyalnak a helyi és megyei tanácsi többségek létrehozásáról. „Ám az olyan megyékben, mint Maros megye, tárgyalunk az RMDSZ-szel is” – tette hozzá.

A képviselő tájékoztatása szerint jelenleg folyamatban vannak a megyei szintű tárgyalások az RMDSZ-szel. Azt azonban nem kívánta részletezni, hogy milyen ajánlatot kapott a PSD a magyar érdekvédelmi szervezettől. Kérdésünkre ugyanakkor elismerte: döntésük előtt a PNL ajánlatát is figyelembe veszik, ha a liberálisok nem Facebokon, hanem komoly tárgyalási szándékkal keresik meg őket.

Brassai szerint Péter Ferenc lesz az elnök

Korábban megkerestük a Maros megyei RMDSZ elnökét is, ám Brassai Zsombor sem árult el részleteket az ajánlatukról. Csak annyit mondott: olyan javaslatot tettek, amely „mindenképpen pozitív hozadékkal járhat Maros megyei közéletre nézve”. Hozzátette, egyértelmű esélyt lát arra, hogy magyar önkormányzati elnöke legyen Maros megyének.

Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban azt nyilatkozta, az RMDSZ Maros megyében a PNL-vel való összefogást tartotta nehezen elképzelhetőnek a megyei önkormányzat liberális elnökének a magyarellenes megnyilvánulásai miatt. Annyit elárult: a Maros megyei alkuba az is belekerülhet, hogy az RMDSZ adja a szászrégeni és a marosludasi alpolgármestert a baloldali polgármester mellé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?