Theresa May: Nagy-Britannia új vasladyje

Nagy-Briannia hosszú történelmében Theresa May a második nő a „vaslady”, Margaret Thatcher után, aki a londoni kormány élére került.

A szerdán leköszönő kormányfő, David Cameron „keménykezű, erős, hozzáértő” politikusnak nevezte Theresa Mayt, akit teljes támogatásáról biztosított. A volt belügyminiszter a Konzervatív Párton belül is a jobboldali politikai vonalat képviselő politikusok közé tartozik. Pártján belül ügyesen lavírozott a kilépést szorgalmazó és ellenző politikusok között, és így éppen az egyetértés nevében sikerült győzedelmeskednie.

Theresa May – lánykori nevén Theresa Brasier – 1956 október elsején született a délkelet-angliai Eastbourne városában. Apja vikárius volt, Theresa May több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a tőle tanult elveket alkalmazza egész élete és tevékenysége során.

Az Oxford egyetemen földrajzot tanult, itt ismerkedett meg egyébként jelenlegi férjével. Ezt követően rövid ideig az angol nemzeti banknál dolgozott. A politikai életbe 1986-ban kapcsolódott be, és két sikertelen kísérlet után 1977-ben végre tagja lehetett a brit parlamentnek, 2002-ben a Konzervatív Párt főtitkára lett, személyében első ízben töltötte be nő ezt a tisztséget.

1999 és 2010 között konzervatívok árnyékkormányában számos funkciót töltött be, volt oktatási, munka- és nyugdíjügyi tárcavezető, ugyanakkor a konzervatív párt képviselőházi frakcióvezetőjévé választották.

2005-ben David Cameront támogatta a pártelnöki tisztség elnyerésében. A miniszterelnök nem maradt hálátlan: a kormány élére kerülve, 2010-ben belügyminiszterré nevezte ki. Ebben a tisztségében igen kemény politikát folytatott, legyen szó akár a bűnözőkről, a bevándorlókról, az iszlám prédikátorokról. Ennek során nem kevés ellenséget is szerzett magának, de mint kifejtette, az általa helyesnek vélt elveit akkor is megvalósítja és továbbra sem mond le politikai nézeteiről.

„Fenemód nehéz nő”

A brit politikai életben Theresa May hatalmas munkabírásáról és tapasztalatáról vált nevezetessé. Az ellene irányuló támadások nem kedvetlenítik el, mi több, azok serkentőleg hatnak rá. Nemrégiben a brit pénzügyminiszter, Ken Clarcke „fenemód nehéz nőnek” nevezte Theresa Mayt, aki válaszában leszögezte: „Ken Clarke már tudja, hogy fenemód nehéz nő vagyok. A legközelebbi politikus, aki ezt szintén megtapasztalja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke lesz”.

Miniszterelnökként Theresa May legnagyobb feladatát pillanatnyilag az jelenti, hogy kivezesse Nagy-Britanniát az Európai Unióból. Az új kormányfő ebben hajthatatlannak mutatkozik, első kijelentésének megfelelően semmilyen kísérletet nem tesz arra, hogy az országot megtartsa az Európai Unió keretei között, nem akar visszakerülni a „hátsó bejáraton”.

Véleménye szerint a népszavazáson a részvétel megfelelő volt, a közvélemény hallatta hangját, amit pedig tiszteletben kell tartani. „A Brexit az Brexit, és sikeresen végrehajtjuk azt” – nyilatkozta, jóllehet a népszavazási kampányban Nagy-Britannia uniós tagsága mellett érvelt. Igaz, a kampányban alig vett részt, mindössze néhány kampánytalálkozón vett részt, pár beszédet mondott. A Brexittel kapcsolatos magatartását az a tény is megkérdőjelezi, hogy kijelentette: a Lisszaboni Megállapodás országa uniós kivonulását szabályozó 50. cikkelyét csupán 2017-en fogják alkalmazni.

Pártelnöki kampánya során nem fukarkodott a szociális ígéretekben, de a populizmustól sem riadt vissza, amikor folyamatosan hangoztatta, hogy vezetésével pártja a dolgozók érdekeit akarja képviselni és azt szeretné, ha a brit gazdaság működőképességének valamennyi társadalmi kategória hasznát láthatná.

Gyengéje: a luxuscipők

Theresa May tehát erőskezű politikusnak ismerik, sokan Margaret Thatcherhez hasonlítják. Többen viszont a német kancellárral, Angela Merkellel rokonítják, hiszen mindketten konzervatív, pragmatikus politikusok, akik hajlamosak a kompromisszumokra is. Mind May mind Merkel apja vikárius volt, egyiküknek sincs gyermeke.

Theresa May híján van a karizmának, közelebbi ismerősei szerint hiányzik belőle az emberi melegség, gyengédség. Feltehetően ezt kívánja kompenzálni azzal, hogy gyakorta közöl magáról fényképeket, amelyeken férjével, az angol bankárral, Philip John Mayjel karonfogva sétálnak.

Theresa May önmagáról csupán annyit közölt, hogy szeret gyalogolni, főzni, érzelmeit pedig nem hajlandó a nyilvánosság elé tárni. Azt sem titkolta, hogy lehetőleg elzárkózik a tévé-szereplésektől, mivel „nincsenek a tömegeket érdeklő pletykái”. „Nem poharazgatok a parlament bárjaiban, magánéletem is csak rám tartozik. Egyszerűen végezni fogom a feladatomat” – ígérte. Akik közelebb állnak hozzá viszont esküsznek rá, hogy társaságban szellemes és bűbájos. Klasszikus stílusban öltözködik, egyetlen gyengéjét a luxuscipők jelentik.

Kapcsolódók

Kimaradt?