Egyelőre London marad a második legnagyobb magyar város

„Sem a Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgároknak, sem az EU-ban dolgozó briteknek nem változnak a jogaik és a helyzetük a népszavazást követően” – olvasható a brit kormány hétfő este kiadott közleményében.

Azt továbbra is homály fedi, hogy pontosan mikor élesíti a kilépésről rendelkező, úgynevezett 50-es cikkelyt a brit kormány, azt azonban leszögezi a szöveg, hogy ezt már az új miniszterelnök teszi meg.

„Arra számítunk, hogy az EU-ból történő kilépést követően a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok és a tagállamokban élő brit polgárok jogállása teljes mértékű védelmet élvez majd” – írja a brit kormány. Az azonban nem derül ki, mit értenek pontosan a „jogállás védelme” alatt.

A szerdán hivatalba lépő Theresa May már korábban jelezte: a tényleges kilépés után – a tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak – nem marad érintetlen az uniós munkavállalók helyzete. Azt azonban ő sem fejtette ki, hogy mire számíthat az a 4 millió ember, aki – elsősorban Kelet-Európából – Nagy-Britanniában vállal most munkát.

A munkavállalók kérdése jelenti London számára a legnagyobb zsarolási potenciált a kilépési tárgyalások során. Az ő jogaik csorbítása vagy épp érintetlenül hagyása lehet a kulcsa annak, hogy Nagy-Britannia továbbra is hozzáférjen az unió egységes és vámmentes piacához – írja a vs.hu.

Kapcsolódók

Kimaradt?