Szombaton sem alakulhatott meg a Bihar megyei tanács

A liberálisok bojkottja miatt szombaton sem tarthatta meg alakuló ülését a Bihar megyei önkormányzat, ám kedden várhatóan már megkezdheti tevékenységét az önkormányzati testület.

Szombaton sem sikerült megtartani a Bihar megyei tanács alakuló ülését, ezért keddre újabb (harmadik) ülés hívott össze Claudiu Pop prefektus. A forgatókönyv azonos volt a szerdai ülésével: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosai nem jelentek meg, ezért nem volt meg a testület megalakulásához szükséges kétharmados többség. Az RMDSZ hét, a Szociáldemokrata Párt (PSD) kilenc és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) két tanácsosa ismét jelen volt.

A PNL képviselői azért bojkottálták ismét az alakuló ülést, mert korábban az RMDSZ, a PSD és az ALDE megállapodott arról, hogy az RMDSZ-es Pásztor Sándort választják meg a testület elnökévé, és az alelnöki tisztségeket a két román párt jelöltjei kapják. A liberálisoknak 17 tanácsosuk van a 35 fős testületben.

A kudarcba fulladt alakuló ülés után Pásztor Sándor, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje azt mondta, arra számít, hogy kedden megalakulhat a tanács. Hasonlóan nyilatkozott Ioan Mang, a PSD megyei elnöke, aki listavezetőként jutott be a megyei tanácsba. Szerinte a PNL-seknek senkit nem sikerült árulásra bírniuk a korábban bejelentett PSD–RMDSZ–ALDE koalícióból. Mang szerint túl nagy a tét a PNL-seknek, akik egy időközi választás esetén hétnél több mandátumot nem szereznének. Ha ugyanis kedden mégsem alakulna meg a tanács, csak a PNL-sek 17 betöltetlenül maradt helyre írnának ki időközi választást, a mandátumot szerzett tanácstagok tisztségükben maradnának.

Az RMDSZ-re hárítja a felelősséget a PNL

A megyei tanács épületének udvarán Mircea Mălan, a PNL megyeitanácselnök-jelöltje büszkén mondta, hogy mind a 17 tanácsosuk jelen van ugyan, de nem mentek be az ülésterembe, hogy „egy utolsó esélyt adjanak a politikai felelősségnek és normalitásnak.”  Szavai szerint a liberálisok olyan programmal álltak a választók elé, amelytől nem térnek el, ha hatalmon, ha ellenzékben lesznek, mivel ők nem a köztisztségekért harcolnak, hanem felelőséggel tartoznak szavazóiknak.

Önmagának némileg ellentmondva Mircea Mălan hozzátette: a keddi ülésen már jelen lesznek a tanácsosaik, jómaga pedig tanácselnöknek jelölteti magát. „Remélem, addig világossá válik mindenkinek, hogy csak a PNL-vel lehet stabil többséget alkotni a megye fejlődéséért” – jelentette ki.

Kérdésünkre, hogy a liberálisok kivel alkotnának többséget a megyei tanácsban, azt válaszolta: az RMDSZ-nek elfogadható alkut ajánlottak még a választások előtt. E szerint a választások eredményétől függetlenül egy nagyváradi alpolgármesteri és egy megyei alelnöki tisztséget kínáltak a szövetségnek. Állítása szerint az RMDSZ több vezetőjétől is biztosítékot kaptak arra, hogy elfogadják az ajánlatot. Mălan nem nevezte meg azokat, akikkel erről tárgyalt.

Tájékoztatása szerint egy nappal a megyei alakuló ülés előtt értesítették őket az RMDSZ-esek arról, hogy más szövetséget kötnek. „Pedig tisztában voltak azzal, ez nem segítené a megye fejlődését. A megyei tanácsi határozatok mintegy 40 százalékához kétharmados többség kell, az pedig a PNL nélkül nem lehetséges. Akik most többséget akarnak alkotni, tévednek, ha azt hiszik, hogy a liberálisok ellenzékből megszavazzák ezeket a határozatokat” – fejtette ki.

 

 

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?