Máris időközi választások körvonalazódnak Bihar megyében

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosainak hiányában nem tudta szerdán megtartani alakuló ülését a Bihar megyei tanács. A prefektus szombatra újabb ülést hívott össze, de a liberálisok ezen sem fog megjelenni. Az a bajuk, hogy hiába nyerték meg a választásokat Bihar megyében, a PSD-ALDE-RMDSZ koalíció fogja vezetni a megyei önkormányatot.

Nem tudta megtartani alakuló ülését szerdán Bihar Megye Tanácsa, mert nem jelent meg a testület 17 liberális tagja. A Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ ss az ALDE tanácsosai megjelentek, ám a liberálisok bojkottja miatt hiányzott az ülés érvényességéhez szükséges kétharmados többség. 

Az ülést vezető Claudiu Pop Bihar megyei prefektus szombaton 9.30 órára hívta össze a második alakuló ülést, és ismertette a közigazgatási törvény vonatkozó előírását. E szerint ha sem a második, sem a harmadik összehívásra nem sikerült megtartani az alakuló ülést a tanácsosok igazolatlan hiányzása miatt, és a póttagokkal sem sikerül megtartani az ülést, akkor harminc napon belül időközi választást írnak ki az üresen maradt önkormányzati képviselői helyek pótlására.

Szombaton sem jelennek meg a liberálisok

„Nem akarunk részesei lenni ennek a politikai manővernek, aminek semmi köze a megye érdekeihez és szavazók döntéséhez” – jelentette ki távolmaradásuk okairól Mircea Mălan volt PNL-s megyei tanácselnökjelölt. Emlékeztetett: a kampányban az összes párt azt állította, a megye fejlődését szeretné, de ehhez projektekre van szükség, amelyeket csak stabil többséggel lehet átvinni a tanácson, és ez a többség pedig nem létezik.

Mircea Mălan közlése szerint a liberálisok tudatában vannak a felelősségüknek, és minden törvényes eszközt felhasználnak arra, hogy megakadályozzák a PSD-RMDSZ-ALDE koalíció megalakítását a Bihar megyei tanácsban. „Egy olyan párt ellen jött létre ez a koalíció, amely 17 mandátumot szerzett meg a 35-ből” – jelentette ki a PSD, az RMDSZ és az ALDE kedden bejelentett összefogására utalva.

Mălan azt is elmondta, nem jelennek meg a szombati ülésen sem, ha a másik három párt nem érti meg, hogy egy megyét nem lehet irányítani kétharmados többség nélkül.

A történtek fényében kérdéses, mi lesz a nagyváradi tanács szintén szerda délre meghirdetett alakuló ülésén. Ott a liberálisoknak sikerült kétharmados többséget szerezniük, és nevesítik az alpolgármestereket. Mircea Mălan egyébként a PNL nagyváradi helyi tanácsosi listájának második helyén szerepelt, és a városi önkormányzatban is mandátumot szerzett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?