Antal Árpád: „Nem fogunk visszaélni most sem a többségünkkel”

Sepsiszentgyörgyön a helyhatósági választásokon vasárnap ismét fölényesen – a szavazatok 73,2 százalékával – győzött, így harmadik mandátumát kezdi meg Antal Árpád. A polgármestert arra kértük, értékelje a sepsiszentgyörgyi választási eredményeket.

Milyen gondolatokkal vág neki a következő négy évnek?

Szeretném megköszönni a sepsiszentgyörgyieknek a bizalmat. Ez számomra felelősséget jelent, ezért a munkát ma ott folytatjuk, ahol pénteken abbahagytuk. Biztos vagyok benne, hogy a következő négy évben sokkal eredményesebben tudunk dolgozni.

Látszott a választási hajlandóságon, hogy azokban a városrészekben, ahol nincs befejezve minden munkálat, alacsonyabb volt a részvétel. Én ezt teljesen érthető reakciónak vélem az emberek részéről. A rövid kampányban azt mondtam, ezeket az utcákat is be fogjuk fejezni, és egy, másfél év múlva Sepsiszentgyörgy olyan lesz, amilyen szerettem volna, hogy legyen a választások előtt. A következő négy évben szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni az oktatásra, gazdaságélénkítésre és a mélyszegénység felszámolására, és továbbra is egyensúlyban szeretném tartani a város modernizációját a közösségépítéssel.

Nincs különösebb ünnepi hangulatom, mert a felelősséget érzem, és azt, hogy folytatni kell „együtt, többet”, ahogy a kampányszlogenben is megfogalmaztam. Szeretném, ha még több szentgyörgyi ember bekapcsolódna a munkába. Ha mindenki a munkahelyén, háza, tömbháza előtt, a városban jobban odafigyel mindenre, látványosabbak lesznek az eredmények.

Milyen felelősséget ró az RMDSZ-re és a polgármesterre az, hogy kétharmados többséget szereztek az önkormányzatban?

A sepsiszentgyörgyi önkormányzatban már négy évvel ezelőtt is azt ígértük, nem fogunk visszaélni ezzel a többséggel. Most valamivel több mint kétharmados többségünk lesz, vagyis 14-ről 15-re növeltük a mandátumok számát. Az a tény, hogy a sepsiszentgyörgyiek nagy többsége az RMDSZ-re szavazott, azt mutatja: az emberek úgy érezték, eddig sem éltünk vissza a kétharmados többséggel és a következő években is úgy vezetjük a várost, hogy az élhetőbb, szerethetőbb legyen.

Pontosan tudom, hogy sok problémát nem oldottunk meg az elmúlt években, de a város minden négyzetméteréért felelősséget vállalunk, biztos vagyok benne, hogy a következő években látványos eredményeket tudunk felmutatni.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzatban ismét kétharmados többséget alkot az RMDSZ, a szövetség a szavazatok 64,6 százalékával 15 mandátumot szerzett a helyi tanácsban, míg az EMNP-nek a voksok 9,2 százalékával 2 mandátum jár, akárcsak a Nemzeti Liberális Pártnak, amelynek tanácsosi listájára a polgárok 8,1 százaléka szavazott. Ugyancsak két mandátumot szerzett a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely a szavazatok 7,3 százalékát tudhatja magáénak. Az MPP sepsiszentgyörgyi tanácsosi listájára a polgárok 4,7 százaléka szavazott, így a polgári párt kiesett a helyi tanácsból.

Az elmúlt időszakban és a választások napján a magyar közösség Marosvásárhelyre és Szatmárnémetire fókuszált. Egyik települést elveszítették, a másikat megnyerték. Hogyan látja ezt a helyzetet? 

Négy évvel ezelőtt egy számunkra kedvezőtlen politikai konjunktúra miatt fontos pozíciókat veszítettünk el, így elveszett Szatmárnémeti, illetve Szatmár és Maros megyék tanácselnöki tisztsége. Most visszanyertük Szatmárnémetit és nagy valószínűséggel a két megyei önkormányzat elnöki tisztségét is. Az lett volna hab a tortán, ha Marosvásárhelyt is sikerült volna visszavenni attól a Dorin Floreatól, aki nem vezette eredményesen a várost. 

Bízok benne, hogy az RMDSZ-nek akkora lesz a frakciója a marosvásárhelyi önkormányzatban, hogy megkerülhetetlen tényező lesz. Én azt tudom javasolni marosvásárhelyi barátaimnak, hogy már ma kezdjék el az építkezést, és négy év múlva meg tudjuk nyerni Marosvásárhelyt is. Úgy érzem, a marosvásárhelyi magyarok nem hitték el, hogy magyar ember tud nyerni a városban, habár most nagyon közel voltunk hozzá. Másrészt, az elmúlt hetek-hónapok értelmetlen vitái sok kreatív energiát emésztettek fel Marosvásárhelyen, nyerhettek volna, ha ezt az energiát a kampányra fordítják.

A vasárnapi alacsony székelyföldi szavazókedv mit vetít elő az őszi parlamenti választásokra?

A vasárnapi alacsony választási kedvből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Székelyföldön sok településen csak egy polgármesterjelölt volt, így nem volt tétje a választásoknak. Másrészt sok település esetében ugyan több jelölt is volt, de borítékolható volt a végeredmény, ezért ennek nem volt mobilizáló ereje.

Az őszi parlamenti választásokon más a tét, ezért abban reménykedek, hogy mi, erdélyi magyarok sokkal nagyobb részvételt fogunk felmutatni, hiszen országos szinten, a parlamentben nem mindegy, hogy 5 százalékos vagy 7 százalékos a súlyunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?