Akik életüket adták a pályán a labdarúgásért

Hatalmas visszhangot váltott ki Romániában a bukaresti Dinamo labdarúgója, a kameruni Patrick Ekeng mérkőzés közben történt halála. A tragikus eset azonban nem egyedi sem a hazai, sem a nemzetközi sporttörténelemben.

A Mediafax hírügynökség által idézett statisztikák szerint Patrick Ekeng volt a 126. labdarúgó, akit a focipályán ért a halál. És a sor nem zárult le vele: a következő napon egy brazil labdarúgó, az ugyancsak 26 esztendős Bernardo Ribeiro veszítette életét hasonló körülmények között, így a tragikus esetek listája 127 nevet foglal magában.

Drámák a romániai stadionokban

Romániában egyébként hat labdarúgó halt meg mérkőzés közben. 1999. július 24-én a Rapid-Astra mérkőzés idején a 13. percben beállt Ştefan Vrăbioru vágódott el a gyepen.  A 23 éves labdarúgó kórházba szállítás közben életét veszítette. A boncolás során megállapították, végzetes belső vérzése volt, a törvényszéki orvosi intézet látlelete szerint azonban szívelégtelenség okozta halálát.

Egy évre rá, 2000. október 5-én Olteniţában, az SN Olteniţa –Bukaresti Dinamo barátságos mérkőzés alkalmával a bukaresti Dinamo játékosa, Cătălin Hâldan szenvedett halálos agyi infarktust.

2002. február 20-án a Craiovai U kapusa, Cristian Neamţu a ciprusi edzőmérkőzésen tragikusan ütközött össze játékostársával, Marius Suleappal, ami a kapus halálához vezetett.

2009. július 6-án Mihai Baciu csatár vesztette életét egy szintetikus fűvel borított pályán lebonyolított mérkőzésen.

Az alig 19 esztendős kapus, Alexandru Iatan a Dunărea Giurgiu edzőmérkőzésén halt meg 2009. szeptember 2-án. A kapust a Ploieşti-i Astra csapata adta kölcsön a giurgiui együttesnek. A halált tudőödéma okozta.

Alig nyolc hónappal később, 2010. május 10-én a vaslui-i Magic Deleni volt játékosa, Andrei Pricop vesztette életét egy megyei bajnoki meccs alkalmával. A 24  éves focista a iaşi-i Sfantul Spiridon kórházban hunyt el.

A bukaresti Juventus Colentina játékosának, a 23 éves Andrei Mutulescunak a halála a barátaival játszott focimeccsen következett be.

Az Amatőr és Nem-Amatőr Labdarúgók Szövetségének elnöke, Emilian Hulubei a bukaresti tragédiát követően kifejtette: hányingere van mindattól, ami a román labdarúgásban történik. Szerinte a romániai foci sorsa a klubok vezetőségében kulcspozíciókat elfoglaló dilettánsok kezében van. A labdarúgáshoz semmit sem értő, teljes mértékben felkészületlen emberek adnak tanácsokat arról, miként kell vezetni a sportágat.  „Vajon hány embernek kell még meghalnia addig, ameddig végre megváltoztatják a szabályokat, és kötelezővé teszik a klubok számára a szakmailag is megfelelő orvosi vizsgálatokat” – kérdezte a szövetségi elnök, aki csupán reménykedni tudott abban, hogy a Román Labdarúgó Szövetség ügyvezető bizottságának soron következő ülésén végre szóba kerül ez a mindennél fontosabb kérdés is. A helyzet gyökeres megváltoztatásához konkrét intézkedésekre és nem pedig hangzatos ígéretekre van szükség – zárta szavait.

Visszhangot kiváltó nemzetközi esetek

Világviszonylatban a legnagyobb visszhangot kiváltó esetek közé tartozik az angol York City labdarúgója, a 25 éves David Longhurst halála, amelyet szívinfarktus okozott.

1997. november 30-án a svéd Umea csapatának és a barcelonai olimpiai játékokon bronzérmet nyert ghanai válogatott játékosa, Shamo Quaye vesztette életét egy accrai mérkőzésen. A halált az váltotta ki, hogy arcát telibe találták egy labdával.

Az indiai Bengal Mumbai csapatának nigériai játékosa, Charles Ocheaga Esheku 2001. július 16-án veszítette éltét egy bajnoki mérkőzésen.

Nem egészen négy hónap múlva, 2001. október 1-jén a belgrádi Crvena Zdvezda focistája, a mindössze 20 éves Vladimir Dimitrijevici halt meg egy edzőmérkőzésen.

2002. szeptember 30-án az Oniszilosz Szoriasz csapatának játékosa veszítette életét egy nikosziai mérkőzésen, miközben csapata sérült kapusának segítségére sietett.

De a bírók sem kerülhetik el végzetüket: 2003. február 4-én a paraguayi játékvezető, Jose Roberto Rodas hunyt el meccs közben szívinfarktus következtében.

A kameruni középpályás, a Manchester City játékosa, a 28 éves Marc Vivian Foe kapott végzetes szívinfarktust 2003. június 26-án a Konföderációs Kupa keretében sorra került mérkőzésen.

Bemelegítés közben veszítette életét a 17 éven aluli játékosokból álló chilei válogatott kapusa, Manuel Mondaca Silva.

A focipályán életüket veszítő játékosok között magyar focista is van: a magyar válogatott tagja, a Benfica játékosa, Fehér Miklós 2004. január 25-én a Vitoria Guimaraes elleni mérkőzésen hunyt el, szívinfarktus következtében.

Három hónapra rá a kijevi Arsenal focistája, a csupán 17 éves Andrej Pavisztszkij veszítette életét edzés közben

Ugyancsak 2004-ben, október 27-én hunyt el a Sao Caetano csapatának focistája, a brazil Paulo Sergio de Oliveira Silva „Serginho”.

2006. április 11-én a kolumbiai Envingado FC nagy reménysége, a 17 éves Victor Alfonso Guerrero lett rosszul a pályán edzés közben. A játékos röviddel később a kórházban halt meg.

Az FC Sevilla játékosa, Antonio Puerta 2007. augusztus 28-án veszítette életét, miután három nappal azelőtt szíve több alkalommal is leállt. Először a Getafe ellen vívott bajnoki mérkőzésen, majd az öltözőben lett rosszul.

2012. április 14-én újabb haláleset történt a focipályán: a Livorno középpályása, Piermario Morosini veszítette életét a Livorno ellen mérkőzés 31. percében.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?