Hivatalos: súlyos mulasztások akadályozták Patrik Ekeng életének megmentését

Súlyos szabálytalanságokat és rendellenességeket tárt fel a belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös vizsgálata Patrick Ekeng labdarúgó halálának ügyében – nyilatkozta szombat este az Antena3 televíziónak Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkár nem kívánta részletezni a vizsgálat lezártáig azokat a mulasztásokat, amelyek meggátolták a 26 éves játékos életének megmentését. De annyit elmondott, hogy a Bukaresti Dinamo kameruni labdarúgójának újraélesztését túl későn kezdték el az orvosok, és a stadionban jelenlévő mentőautónak nem a törvényben előírt felszereltsége volt.

A bukaresti klubnak egy magán mentőszolgálattal van szerződése. Arafat elmondta, a sporttörvény szerint a sporteseményeken úgynevezett B kategóriájú mentőautóknak kell jelen lenniük. Ezeknek a mentőegységeknek a felszereltségéhez tartozik a defibrillátor is. Ez a készülék talán megmenthette volna a mérkőzés közben összeeső játékos életét, ha már a pályán hozzálátnak az újraélesztéséhez.

A gyepre küldött mentőautóban azonban nem volt defibrillátor. Patrick Ekeng szakszerű újraélesztése csak jóval a rosszulléte után, a Floreasca kórházban kezdődött el – nyilatkozta Raed Arafat.

A román sajtó már korábban megírta: a hiányos orvosi felszerelésen is múlott, hogy nem tudták megmenteni a bukaresti Dinamo idegenlégiósát, amikor a mérkőzés közben rosszul lett. Az ügyészség is vizsgálatot indított annak felderítésére, hogy történtek-e olyan – mulasztásos – bűncselekmények, amelyek meggátolták a játékos életének megmentését. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?