Emléktáblát avattak a Kárásztelki Pincészet különleges épületében

Ünnepélyesen felavatták péntek délután a Kárásztelki Pincészet épülete alkotóinak megnevezésével ellátott bronztáblát a Szilágy megyei létesítményben.

A tábla azért került az épületre, mert a Kárásztelki Pezsgőpincészet Építőipari Nívódíjat nyert az Építőipari Mesterdíj Alapítvány, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia Építőművész Tagozata által 2015-ben is meghirdetett pályázaton.

Az Építőipari Nívódíjat 2015. december 9-én, Budapesten adták át, a beérkezett 18 pályázatból, 12 építmény részesült a szakmai elismerésben. Első ízben ítélték oda külföldi építménynek az építőipar egyik legrangosabb magyar kitüntetését.

A pályázóknak több feltételnek is meg kellett felelniük, a Bíráló Bizottság által vizsgált szempontok voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A pályázat győztesei között olyan építmények vannak mint a Liszt Ferenc Zeneakadémia , Debreceni Református Nagytemplom, a Tudományok Palotája, Groupama Arena vagy a budapesti 4-es metró 10 állomása.

Az 1600 m2 területű pinceépület egy zöldmezős beruházás, amelynek építésekor nagy hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások használatára. Az üzem geotermikus energiával működik, vagyis hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja, a villanyáram fogyasztását pedig napelemekkel kompenzálják.

A beruházás összértéke megközelítőleg 4 millió euró. Ebből 2,7 millió eurót költöttek az üzem megépítésére és a technológiára, amelynek felét a európai uniós forrás - FADR - biztosította. A 22,4 hektár telepítésére pedig a bukaresti Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen keresztül bonyolított szőlőtelepítési támogatást vették igénybe.

A világszínvonalú komplexum bor és pezsgő elállítására alkalmas. A pincészet jelenlegi kínálatában szén-dioxid hozzáadása nélkül készülő gyöngyöző bor, reduktív fehér és rozé borok, valamint tölgyfahordóban érlelt fehér-és vörösborok szerepelnek. A tradicionális champenoise-módszerrel - azaz kizárólag palackban érleléssel - készült pezsgők 2016 őszén jelennek meg először a romániai és a magyarországi piacon. A bor- és pezsgőkészítés minden lépése - az első és a pezsgő esetében a második palackos erjesztéstől, a palackozáson át a címkézésig - az üzemben történik.

Kimaradt?