Traian Vuia repülőkísérletének 110. évfordulójára emlékeznek Temesváron

Ma van 110. éve, hogy az aviatika bánsági úttörője, Traian Vuia a Párizs mellett Mars-mezőn (Montessonban) egy a levegőnél nehezebb, önmeghajtású szerkezettel felemelkedett. A feltaláló nevét viselő temesvári nemzetközi repülőtér vezetősége közleményben emlékezett meg a kísérletről.

Traian Vuia (a korabeli lexikonok szerint Vuia Szilárd) a ma Temes megyéhez tartozó Kisszurdokon (Surducul Mic, a Traian Vuiára átkeresztelt Bozsor községben) született 1872-ben, és kiskora óta vonzódott a mechanikához. A Felső-Bega-völgye neves szülötte középiskolai tanulmányait Lugoson fejezte be, majd Budapesten tanult tovább a Műegyetemen, de műszaki érdeklődése ellenére végül is jogi diplomát szerzett. Hamarosan visszatért régi passziójához, és Párizsba ment, hogy támogatókat szerezzen „repülő-autó” találmány megépítéséhez.

Traian Vuiát tartják az első önmeghajtású repülés megvalósítójának: 1906. március 18-án a saját tervezésű „Vuia 1” szerkezet csupán a húsz lóerős motor ereje által emelkedett a magasba, tehát saját meghajtóval rendelkezett, más külső „segédeszköz” nem volt, így az eseményt hosszasan részletezték a nyugati sajtóban. „Ötven méter gyorsulás után egy méter magasba emelkedett és tizenkét métert repült, majd a propeller megállt, és a gép egy fának ütközött – idézi fel a történteket a temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér közleménye. – Öt hónappal később már 2,5 méteres magasságban 25 métert sikerült megtennie.”

A reptéri várótermek és terminálok képernyőin mától egészen március 31-ig angol feliratozással vetítik le rendszeresen a Román Televízió Temesvári Körzeti Stúdiója által 2014-ben készült, Traian Vuia (1872 – 1950) bánsági feltaláló és politikus című filmet, hogy a nemzetközi közönséggel is megismertessék a repülés bánsági úttörőjének munkásságát.

A temesvári reptér 2003. február 6-án vette fel a Traian Vuia nevet, és a parkolójában látható a feltaláló első gépének hű mása.

Kimaradt?