Megoldatlan a kismamák pénzügyi amnesztiája

Miért nem alkalmazzák korrekt módon a kismamák pénzügyi amnesztiájáról szóló törvényt? – írásban nyújtotta be kérdését Ana Costea munka- és családügyi miniszternek Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő február 3-án.

Szabó Ödön csütörtökön elmondta, hogy bár 2014/126. számú törvény kimondja, mindazok, akik gyermeknevelési szabadságuk idején más jövedelemre is szert tettek, és emiatt a gyermeknevelési támogatást vissza kellett volna fizetniük, pénzügyi amnesztiában részesülnek, a gyakorlatban a legtöbb amnesztiaigénylést visszautasították a megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökségeknél (AJPIS).

Országosan körülbelül 12 ezer személyt érint a jogszabály. Bihar megyében például mint a 64 kérést visszautasították, Beszterce megyében 97 kérelmet elfogadta, tizet visszautasították, Vasluiban pedig 12-őt hagytak jóvá, kettőt utasították el, mondta a képviselő, aki február 3-án nyújtotta be mindkét kérdését, s mindkettőre írásbeli választ vár.

Szabó Ödön elmondta, hogy a törvénnyel nincs gond, egyértelmű helyzetet teremtett, azonban 2015. január 30-án megjelent a Hivatalos Közlönyben egy miniszteri rendelet, amelyet az AJPIS-nál alkalmaznak is – noha miniszteri rendelet nem írhatja felül egy törvényt – és ennek alapján az amnesztiakérelmek legtöbbjét visszautasítják, mivel „félnek a Számvevőszéktől”.

A képviselő októberben is foglalkozott már a kérdéssel, akkor a minisztériumtól azt a választ kapta, azokat utasítják el, akiknek be nem vallott jövedelmük volt. Ez nem állja meg a helyét, hiszen tud olyan konkrét Bihar megyei esetről, ahol egy hölgy biztosítási ügynökként 160 lejnyi jövedelmet szerzett a gyermeknevelési szabadsága két éve alatt, ezt bevallotta és adózott az összeg után, tehát nem rejtette el a jövedelmét, mégis 2400 lejnyi gyermeknevelési támogatást kellene visszafizetnie, mondta Szabó Ödön.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?