Hangtechnikusképzés indul a Sapientián

Tíz hónapos hangtechnikus-képzési modul februári beindítását jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának dékánja.

A dékán elmondta, hogy a hangtechnikusi felnőttképzés beindításával egy piaci rést próbálnak betömni, hiszen Romániában magyar nyelven eddig nem képeztek hangtechnikusokat. A képzés annak az együttműködési megállapodásnak a része, amelyet az egyetem a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), az MTVA Kós Károly kollégiumával, valamint a magyar közszolgálati médiát közép-erdélyi hírekkel, műsorokkal ellátó Video Pontes stúdióval kötött.

Tonk Márton elmondta, hogy a képzéshez szükséges stúdiótechnikát a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) pályázatán elnyert támogatásból sikerült megvásárolni. A hangstúdiókat mintegy 15 millió forintos beruházással alakították ki, de felhasználták azokat az eszközöket is, amelyek a média szak számára már korábban rendelkezésre álltak. A hangtechnikusi képzés első évében 15 hallgató szerezhet képesítést 580 eurós tandíj ellenében. Az egyetem azt tervezi, hogy a képzést egy második lépésben az egyetemen működő média szak hangmérnöki szakirányává fejleszti. 

Tonk Márton az MTI kérdésére elmondta: az egyetemen létrehozott stúdiótechnika immár olyan állapotba került, hogy piaci igényeket is ki tud szolgálni, és bevételeket tud hozni az egyetemnek. Megemlítette, hogy tavaly a tanintézet stúdiójában zajlott a Felszállott a páva népzenei tehetségkutató erdélyi előválogatója. 

 Fazakas Áron, az egyetem tanára hozzátette: a stúdió annyira jó lett, hogy akár nagyzenekari szimfonikus hangversenyt is lehetne benne rögzíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?