Speciális románoktatási tervet dolgoztak ki a Sapientia oktatói

Eljuttatták Victor Ponta kormányfőhöz Hargita megyéből is azt a nem román anyanyelvű középiskolások számára készült speciális románoktatási tevet, melyet a Sapientia csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatói dolgoztak ki.

A nem román anyanyelvű V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára speciális romántanítási tervet dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanárai, a román mint második nyelv oktatását szorgalmazva.Ezt ajánlotta Victor Ponta miniszterelnök figyelmébe Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október eleji levelében, amelyhez mellékelte a több tíz oldalas dokumentumot - közölte hétfőn a megyei tanács sajtószolgálata.

A programot elkészítő csapat tagjai a Sapientia csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatói: Balázs Lajos, a csapat vezetője, valamint Tódor Erika Mária és Lajos Katalin.

A közlemény szerint Hargita megyei önkormányzat elnöke arra kérte levelében a kormányfőt, támogassa a program mihamarabbi gyakorlatba ültetését és a speciális tankönyvek használatba kerülését, mert ezáltal „elősegítik a kisebbségekhez tartozó diákok nyelvi, társadalmi és szakmai integrációját”.

Borboly Csaba hangsúlyozza, hogy Hargita megyei román oktatók is hasznosnak tartják a speciális programok bevezetését, mert azokkal hatékonyabbá tehetik a nem román ajkú diákok kommunikációs készségét. A kidolgozott program a közlemény szerint "a kommunikációra helyezi a hangsúlyt".

Kimaradt?