Borbély László: csökkenteni kell a globális felmelegedést

December 10. az emberi jogok napja – hívta fel a figyelmet csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Borbély László. A politikus beszámolt a Párizsban zajló klímakonferenciáról, amelyen maga is résztvett, értékelte Románia jövő évi költségvetését, illetve meosztotta aggodalmát a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

Az emberi jogok közé tartozik a vízhez való jog, az élelemhez-, a tiszta levegőhöz-, az egészséges környzethez való jog, – de ha nagyon hamar nem tér magához a világ, 30-40 éven belül lesznek olyan területek a Földön, amelyek teljesen lakhatatlanná válnak a klímaváltozás miatt. Borbély figyelmeztetett arra, hogy vagy az elsivatagosodás veszélyezteti, vagy a szélsőséges időjárás okozta katasztrófák azokat a ma még lakott helyeket, amelyeket az emberek kénytelen lesznek elhagyni és biztonságosabb, egészségesebb, élhetőbb környezetbe költözni.

A migráns-kérdésre utalva Borbély arról is beszélt, hogy Szíriát három éven át szárazság sújtotta, emiatt faluról a lakosság a városokba költözött, ami növelte a feszültséget. "Emiatt most ott tartunk, ahol tartunk" – magyarázta a politikus, hozzátéve, hogy a háború kitöréséhez nem csupán ez vezetett, de az onnan menekülő családokat meg kell érteni, hogy biztonsára vágynak. Több százmillió migránsra számíthatunk 15-20 év múlva a globális felmelegedés, a szárazság, a szélsőséges időjárás miatt – figyelmeztetett. Percenként 8 hektár szántóterületet veszítünk a mostani állapotok miatt, ezért is gyors döntést kell hozniuk azoknak, akik kezében van a döntéshozatal – tette hozzá.

Borbély beszélt arról a jövő évi április 18-19-i regionális tanácskozásról is, amelyen 24-25 ország vesz részt, és amelynek témája ugyancsak a tömegeket, az egész globális világot érintő kérdések lesznek, például a pazarlás mellett az elszegényedés, a takarékoskodás, az ésszerű gazdállkodás a természeti adottságokkal.

Sebtében összeállított a büdzsé

A jövő évi költségvetés-tervezetről Borbély László elmondta, sebtében meghozott döntés született, nem volt ideje a kormánynak átnézni és kidolgozni. A politikus kifejtette, reméli, hogy az infrastruktúra fejlesztésére szánt 619 millió lejt sikerül elkölteni; és valós beruházások jönnek létre. Az RMDSZ álláspontja szerint örvendetes, hogy a költségvetés 20 százalékáról a megyei önkormányzatok dönthetnek, mint ahogy az is, hogy a nemzeti kisebbségek érdekképviseleteinek 3 százalékkal több pénz jut a központi költségvetésből, mint az idén – állapította meg.

A helyi politikáról szólva ironikusan fogalmazott Borbély: „mindenről jó a véleményem, meg vagyok elégedve” – majd hozzátette, hogy dehogy elégedett, de most az ünnepek közeledtével nem akar rosszat mondani, inkább azt kívánja, hogy ésszerű döntéseket, a helyi közösség számára jó határozatokat tudjanak hozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?