Borbély: átláthatóbbá kell tenni a fenntartható fejlődés megvalósításainak monitorizálását

Az Interparlamentáris Unió (IPU) 133. Közgyűlésének hétfői napjá a klímaváltozásról tárgyaltak a résztvevők. 

Az IPU Fenntartható Fejlődésért felelős Szakbizottsága olyan dokumentumot készített elő, amely a következő években irányadó lesz a nemzeti parlamentek számára. "Reményeink szerint, a decemberben sorra kerülő, két napos párizsi csúcsértekezleten ezt a dokumentumot elfogadják” – tájékoztatott Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az Interparlamentáris Unió (IPU) Román Csoportjának alelnöke. Hozzátette, a neheze a három idei csúcstalálkozót követően kezdődik: júliusban az etiópiai Addis Abebaban került sor a fenntartható fejlődésre szánt pénzügyi támogatások megvitatására, ezt követte szeptemberben az ENSZ-közgyűlés, amelyen a 2015 utáni fenntartható fejlesztési célokat hagyták jóvá, év végén pedig, decemberben szervezik meg a párizsi Summit-ot a klímaváltozás témakörében.

Ezt követően az országoknak gyakorlatba kell ültetniük a döntéseket. "Mind a fenntartható fejlődés, mind pedig annak részeként, a klímaváltozás terén, nemzeti parlamenti szinteken, regionális találkozókon meg kell fogalmazni az országok prioritásait, és egyfajta tudatosítási folyamatot kell elindítani a lakosság felvilágosítása céljából. A monitorizálás új parlamenti mechanizmusát is ki kell dolgoznunk a következő évekre, ez elsősorban a fenntartható fejlődéshez tartozó célkitűzések megvalósításának átláthatóságát célozza meg. Ehhez partnerekre van szükségünk” – hangsúlyozta Borbély felszólalásában.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke Saber Chowdhuryvel, az IPU elnökével külön egyeztetve, arról tárgyalt, hogy a következő periódusban miként tudnák meggyőzni az ENSZ különböző ügynökségeit és mást nemzetközi szervezeteket arról, hogy ebben a felvilágosítási folyamatban az országok partnerei legyenek.

„A párizsi csúcsértekezlet után ennek a kérdéskörnek kiemelt figyelmet kell szentelni, hiszen konkrét és gyors lépésekre lesz szükség az IPU irányelveinek mielőbbi gyakorlatba ültetéséhez” – fogalmazott Borbély, aki genfi látogatása során bilaterális találkozón is részt vett a cseh küldöttség tagjaival, akikkel a menekült kérdésről egyeztetve, a két ország közötti kapcsolattartás erősítéséről állapodott meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?