Borbély a fenntartható fejlődésről értekezett az IPU Kormányzótanácsa előtt

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az Interparlamentáris Unió (IPU) Román Csoportjának alelnöke vezeti idén az IPU 133. Közgyűlésén részt vevő romániai delegációt. Az október 17–21. között zajló magas rangú eseményt ezúttal Genfben rendezik meg, az előadások pedig a migrációs válsággal, a klímaváltozással, illetve a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos témák köré csoportosulnak.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke vasárnap az IPU Kormányzótanácsa előtt arról a 2015 június 16-i bukaresti nemzetközi szemináriumról tartott bemutatót, amelyen az Interparlamentáris Unió (IPU) és a Román parlament képviselőházának szervezésében, a közép- és kelet-európai régió fejlődésének fenntartható fejlődését elemezték. 

„A szemináriumon a régióból 15 ország parlamenti képviselői vettek részt, az elfogadott zárónyilatkozatban pedig mindenki egyet értett abban, hogy a politikusok funkcióikat arra is fel kell használják, hogy a globálisan megfogalmazott stratégiák helyi szinten is gyakorlatba ültethetőek legyenek, a hazai igények, prioritások figyelembe vételével. A parlamenti képviselőknek kell felelősséget vállalniuk azért is, hogy az érvényben levő jogszabályok megfeleljenek a fenntartható fejlődési stratégiáknak, nekik kell a megfelelő módszert megtalálniuk a hatályban levő törvények és a stratégiák összeegyeztethetőségéhez, és nem utolsó sorban az ő feladatuk az is, hogy a társadalom számára érthetővé, emberközelibbé tegyék a fenntartható fejlődés fontosságát” – hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, előadását követően az Interparlamentáris Unió a jövő évi, immár harmadik szeminárium megszervezését is jóváhagyta, amelyre 2016 tavaszán kerül majd sor, szintén a régió összes többi országának bevonásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?