Borbély László részt vett a Parlamenti Világkonferencián

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Parlamentközi Hálózatának szervezésében hétfőn Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Parlamenti Világkonferencián vett részt Washingtonban.

A 2000-ben alakult Hálózat egy olyan független, civil szervezet, amely több mint 140 ország parlamenti képviselőjének biztosít egy közös kommunikációs platformot, és amely arra törekszik, hogy a parlamentek és a civil társadalmak szerepének megerősítésével, növelje az országok pénzügyi elszámolhatóságát és átláthatóságát, illetve, hogy elősegítse a fejlesztési együttműködési folyamatokat.

„A Parlamentközi Hálózat, amely a világon egyedülálló hozzáféréssel rendelkezik a két kormányközi intézmény, a Világbank és az IMF munkájához, mára több, mint 1500 afrikai, ázsiai, európai és amerikai parlamenti képviselőt tömörít. Az ők részvételével szervezik meg a parlamenti világkonferenciákat” - nyilatkozta Borbély László, aki az idei washingtoni konferencián a „Globális és lokális környezetvédelmi fenntarthatóság, fejlődés, és növekedés” című panel keretén belül szólalt fel.

„A fenntartható fejlődés szempontjából a következő időszak legfontosabb feladata a természeti erőforrások hatékony és ésszerű felhasználása, valamint a környezetvédelmi kockázatok feltérképezése lesz. A parlamenti képviselőkre egyedülállóan fontos szerep hárul, mégpedig az, hogy segítsenek megszerezni a politikai akaratot ahhoz, hogy országaik életképes stratégiákat dolgozzanak ki a környezetvédelmi fenntarthatóság szempontjából. Mindehhez hosszú távú adókedvezmények, átlátható szabályozási keretek, arányos forrás-elosztások, és merész politikaikezdeményezések kellenek” - hangsúlyozta Borbély László.

Tekintettel arra, hogy a két napos világkonferencia ideje alatt nem jutott elegendő idő a több mint 150 parlamenti képviselő felszólalására, a politikus azzal a javaslattal fordult a szervezőkhöz, hogy a jövőben regionális szintű találkozókat szervezzenek meg különböző témakörökben, amelyekre mind a Világbank, mind pedig az IMF külön programot hirdet meg.

„Javaslatomat a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával, Christine Lagardeal és a Világbank elnökével, Jim Yong Kimmel is ismertettem – a konferencián, sok más magas rangú IMF, valamint Világbank tisztségviselő mellett, ők is előadást tartottak –, és a romániai tapasztalatra hivatkoztam, ahol idén a második ilyen regionális találkozót szervezzük meg az Interparlamentáris Unióval (IPU), és reméljük, hogy Románia regionális központtá válhat. A találkozón ígéretet kaptam arra, hogy javaslatomat elemezni fogják” - tette hozzá Borbély.

Kimaradt?